Tuesday, July 22, 2008

Greek Mythology:Dewa Di Alam Kematian.

Sedang aku baring dan membaca assignment-assignment lama yang pernah disiapkan oleh seorang murid aku untuk mata pelajaran Sejarah Seni,terbaca aku tentang sejarah dan donggeng Greek.Asyik juga melayan cerita dewa dewa Greek ni.Yang bestnya teringat aku satu watak yang pernah aku pegang dalam teater bertajuk Death of Zeus:Chaos in Mount Olympus tak lama dulu.Aku memegang watak Hades,dewa kematian.Begini rupanya riwayat hidup Hades.....................

Pada zaman sebelum kehadiran Hercules dan banyak lagi pahlawan yang diagung-agungkan oleh orang Eropah,alam semesta dijaga oleh seorang dewa yang gagah bernama Cronus yang menjaga alam semesta dengan adil dan aman.Selepas kematiannya,alam ini terbahagi kepada tiga bahagian yang dijaga oleh tiga anak-anaknya iaitu Zues,Poseidon dan Hades.Memandangkan Zeus yang paling tua,dia mendapat hak untuk menjaga dikayangan,awan dan bumi,Poseidon pula menjadi Dewa dilaut manakala Hades pula ditugaskan menjaga dunia dibawah bumi (underworld) iaitu alam kematian.

Mahu atau tidak,Hades terpaksa juga menjalankan tugasnya.Akibat terlalu sibuk menguruskan roh roh, dia setiasa akan berada di bawah sana,cuma kekadang jika ada hal-hal dan perjumpaan tertentu sahaja dia akan muncul di kayangan untuk menemui Zeus,Poseidon dan anak anak saudaranya seperti Apollo,Hermes dan lain lain.Mungkin kerana amat jarang sekali muncul,dia mendapat gelaran 'the unseen one' atau 'yang tidak kelihatan' dikalangan dewa dewa yang lain di kayangan.

Walaupun pernah naik kebumi dan kayangan untuk menolong kanda-kandanya bertarung dan menewaskan musuh-musuhnya iaitu 'the titans', "yang tidak kelihatan' ini sering kali terlepas pandang oleh dewa dewa lain yang berada di kayangan untuk membuat sesuatu keputusan yang membuatkan Hades terasa diabaikan dan lama-kelamaan dia sudah tidak memperdulikan lagi apa yang berada diatas sana,antara sebab lain pula kerana rupa parasnya yang agak bengis.Dengan itu,dia cuma terus menguruskan roh-roh yang berada dialamnya tanpa menghiraukan lagi segala yang berlaku diatas. Mereka yang dahulunya teramat rapat,kini bagai retak mananti belah.

Walaupun diutuskan oleh Zues untuk mengadap,Hades masih dengan pendiriannya yang telah muak dengan sikap dewa dewa yang lain yang cuma menghubunginya hanya jika memerlukan pertolongan.Maka dengan itu,dia telah memencilkan diri dan lebih senang disamping roh roh yang berkeliaran di alamnya itu.

Itulah cerita yang menghayat hati Dewa yang terpinggir bernama Hades.Dia seringkali dilupakan oleh saudara saudaranya.huhuhu.

Teringin pulak aku nak memainkan semula teater ini.

40 comments:

puteri cahaya said...

best2...bla nak bt blk? teringin ler nak tgk..dlu x berkesempatan.. life tau...x mau cd...

arianna adrizal said...

ooo.. first time tau ni.

rena said...

sadis betul cter hades ni...

butaseni said...

putri cahaya...........
kalau buat sekali lagi cerita tu tak tau boleh jadi ke tak,sebab kami tak pakai skrip ari tu.dialog blasah je.tak caya tanya abang teruna tanjung hang.hahaha

adrianna...........
apa yang 1st time?

rena..........
hmmmm kesian dia,trajis hehe

Rasha_rz said...

sadisnya...... bila dapat nonton teater dgn adik ya?

axim said...

woww macam cerita komik la pulak!!

Pegawai Khalwat said...

Kena letak syiling kat mata dua keping, baru bole seberang sungai ke underworld.

wanie_agk said...

bro, best. main, jgn tak main.

13may said...

citer ko mcm tergantung laa...

next apa yg jadi ngan Hades tuh???
takkan merajuk kot...hehhe hehhe

butaseni said...

rasha.............
hmmmm ntah lah hehe

axim............
haa show tu pun comical skit.

pegawai khalwat............
ya,syiling tu selalunya komisyen untuk hades.

wanie...........
haa nak main ni.

13mAY...........
ya,panjang lagi cerita ni.bukan dia merajuk,dia meluat.

alan zed said...

hurm, buat jer bro. :)

p/s: ronaldo, ape kes? hehe.

pjoe said...

bila nk amik aku berlakon?
hahaha

ronaldo apa cerita!
kecoh la mamat tu
jual je!
haha

artsoul said...

nak komen ala2 skema..
"air dicincang takkan putusssss..."
hihihihi...

butaseni said...

alan zed........
ya aku try,ronaldo takkan kemana.

pjoe...........
ya kalau aku jadi fergie,aku jual jugak,mahal tu dude.Macam Juve dulu jual Zidane,then beli Nedved,Buffon,Thuram,boleh menang serie A jugak kan?MU rulez!!!

artsoul..........
ya kot,tapi kalau air tu disedut?

artsoul said...

siape dan ape yg sanggup sedut air tu?....

zizie ali said...

sedap pulak nama-nama mereka ni. Zues, hades,etc.

Mak Su said...

kesian, kesian... ish ish ish (kat hades, tapi "cayalah" kat butaseni)

butaseni said...

artsoul lagi..............
jabatan pengairan.

zizie Ali............
ya memang sedap nama greek,ada sorang pemain bola greece namanya Stelios Gianakopulos,lagi sedap.hehe

Mak Su............
cayalah mak su sebab cayalah saya hahaha

m i n e r a l . . . said...

sekumpulan kambing pasti ade yg terlupa namanyer jejejeje....
dewa pon not perfect :)

Parisian girl said...

This post reminds me of Disney Hercules! Zeus and Hedes!! hehe. Nice photos. You are so 'Seni'. I should learn to be more Seni :/

blackpurple @ jowopinter said...

O. Aku kalau Hercules pernahlah baca. Yang Hades , Zeus itu semua baru ini kau tahu kewujudannya. Jahil sungguh aku rupanya.

butaseni said...

mineral............
dewa ment to be perfact maaa hehehe
apa da kambing

perisian girl..............
hehehe character hades dalam cerita tu is one of my fevorite.

ha?learn?u are seni enough girl.

jowopinterr...........
jahil bab ni takpe bro,tu tuhan orang lain hahaha bukan penting sangat untuk kita.bagi aku benda ni knowledge,minat dan hiburan jee hehehe

QasiehFirdaus said...

camtu ke????

Al-BIMA SAKTI said...

hidup tak semestinya berbahagia berpanjangan...

crunchyahcock said...

aku teringat kat zeus yg buat-buat tough tu hahahahah....

butaseni said...

qasiehfirdaus..............
a'aahhh :)

al-bima sakti........
asalkan tak kemarau berpanjangan hehe

ahcock...........
hahahahahahaha yang ni lawak.zeus kena kilat hahahaa

kuInaJentayutiara said...

tak prnh dngar crita nie... mgkin sy yg butaseni...

aku n dia.. said...

wahhh aku x penah tgk teater ni.. cm menarik je ni.. hehhe hehe :D

amirahsyuhada said...

hmmm...Hades the unseen God, huhuk, best dan gempak nama tu..

Saya teringinnnn la nak tengok teater!!!!!!!! Jangan lupa bagaitahu kalau buat.ye

butaseni said...

kuinajentayutiara............
ish ni macam sejarah Greek,takde kena mengena sangat dengan seni hehehe dont worry,awak tak ketinggalan ape ape pun. :)

aku dan dia..........
nak tengok? :D

amirahsyuhada............
ok will inform.ye 'the unseen one' memang best nama tu.

Bunga Rampai said...

Pasti menarik kalau dipentaskan. Saya pasti!

Salam :)

PrincessAnnA said...

when u say "hades" it reminds me of the disney hercules movie hades's evil smile. lol.

tat hades in the movie is witty although has evil intention lol. hehehehehe

Anonymous said...

go go sir!

butaseni said...

bunga rampai...........
kalau jadi jemput datang lagi :D

ann..........
evil smile?like me?

anony...........
go where?

PrincessAnnA said...

no ur smile is not evil.... its more like..... ehehehehee kenot say later kena pukul from u. i scared...

hahahaahahaahahhahaha

butaseni said...

ann..........
haa tau tak pa!

--{-@ Zaity @-}-- said...

itulah cerita yang dikarya oleh manusia...yang ada hanya Allah S.w.t, syurga & nerakanya.. Pandai betul org putih zmn dolu2 ya..

butaseni said...

zaity..........
stuju! :D

artisticklytouch said...

sebenarnyakan, pementasan harituh memang ar menarik dan menghiburkan cuma kalau korang betul-betul stadi the historykan, aku rasa outcome dia akan berbeza. Your research has shown what....seingat aku watak Hades yang kau bawa tuh tak sama pun dengan Hades yang ini...though yang kau bawak itu menjadi

butaseni said...

art..............
gila ka apa,prepartion 1 hari,tanpa skrip,improvice 100%,mana nak sempat cari character sebijik haides,aku suggest jelah.haha