Monday, July 14, 2008

Tarian Dari Zaman Nabi Sulaiman?


Berkisahkan tentang zaman dahulu-kala iaitu pada zaman Nabi sulaiman a.s. dimana binatang-binatang boleh bercakap dan berhubung dengan menggunakan satu bahasa. Kononnya, seekor harimau telah terlihat seekor burung merak yang sedang mengembangkan ekornya. Apabila terpandang harimau, merak pun melompat di atas kepala harimau dan keduanya terus menari.Tiba-tiba seorang Juru Iring bernama Garong yang mengiringi Puteri Raja yang sedang menunggang kuda lalu di kawasan itu. Melihatkan kedua haiwan itu menari, Pamong lalu turun dari kudanya dan menari bersama-sama binatang tadi. Maka terciptalah sebuah tarian yang bernama Barongan.
Topeng dadak Merak
Tarian Barongan dipercayai berkembang di Malaysia sekitar 1722, oleh masyarakat Jawa ke Malaysia. Ketika kerajaan Riau-Lingga hancur, para abdi kerajaan hijrah ke Johor Malaysia dan mengembangkan berbagai kebudayaan Melayu di Malaysia.

Negara Indonesia menganggap Tarian Barongan sebagai menciplak Reog yang berasal dari Ponorogo kerana keduanya memiliki tarian yang persis sama dan yang utama ialah topeng dadak merak, topeng berkepala harimau yang di atasnya terdapat bulu-bulu merak yang turut menyerupai kavadi yang dijunjung oleh penghanut agama hindu semasa perayaan Taipusam. "Penciplakan" ini dibantah oleh rakyat Ponorogo yang menganggap para penghijrah yang bertapak di Malaysia, yang telah mempratik kesenian budaya mereka sendiri lama sebelum wujudnya Indonesia.
Segala kesahihan dan ketepatan asal usul Barongan masih lagi menjadi tanda tanya kerana ia merangkumi pelbagai adat dan kepercayaan didalamnya.Tetapi yang nyata kita kaya dengan adat dan budaya serta masih banyak yang belum pernah kita tontoni,terokai dan ia juga harus dihargai,menjalani proses pemeliharaan dan pemuliharaan bak saranan Kementerian Perpaduan,Kebudayaan,Kesenian dan Warisan Malaysia.

Gambar Ehsan daripada Cyber91,Samandiman FlickR.
Sumber dari KPKKWM.

46 comments:

puteri cahaya said...

http://astanarelaku.blogspot.com/


Add baru Blog Puteri...
Sory ler..
Blog tu ader masalah aper tah!!!
Segala Kesulitan Amat Dikesali... Hehehe, ader2 jer lerh!!!

Salam
(",)

puteri cahaya said...

Hermm... good!! TQ 4 information my bro..

Herm.. buta seni lagi ker?herm2?

axim said...

Brilliant info!!

*aku duk dekat ngan stage..for a better view..hehe

rena said...

yer.. hari ni saya belajar tentang barongan.

terima kasih cikgu!!

butaseni said...

putri cahaya..........
apa masalah?uih stilll butaaaa
tq

axim...........
tq bro.laaa aku kat belakang hang kot time tu hehe

rena..........
haaa esok blajaq main gasing masa PJ plak!

CAHAYA MATA said...

"..ku BURONA cinta..tersepit di antara dua pacar berbeza..pd waktu yg sama..di kiri belum tentu, kanan juga begitu..lebih baik ku lari..cari pacar yang baru..aduhh..aduhh..."

ehh..BURONA dgn BARONGAN tak sama ekk..?? hehehehe... sowiii...

p/s : jom la stadium shah alam 29 Julai ni..kalau berani..!! hikk hikk...sokong Malaysia takpe.. sokong MU tu apa kejadahnya...hakk hakk...

.:HalogAmora:. said...

patung tu menakutkan rupanya...mcm kavadi pun iye jugak..

butaseni said...

cahaya mata................
hahaha mana sama!

apa pulak tak berani,dengan bangganya akan ku pakai jersi belang hitam kuning kebanggaan walau pun aku tau malaysia akan kena belasah teruk.
tapi kalau malaysia lawan MU,hehehe sory aku tukar jadi mat saleh malam tu hahahaha
glory glory man united!

halogamora................
haaa memang menakutkan,tapi itu topeng bukan patut cik kak,orang pakai tu.bulu merak tu yg buatkan nampak macam kavadi.

Al-BIMA SAKTI said...

pelihara & hargailah adat & budaya kita. ia lambang kejituan bangsa...

lindosh said...

topeng dadak merah tu cam gerun laa tengok skali

artsoul said...

mcm penah nmpk je benda ni, kat2 area nusantara...

butaseni said...

al-bina sakti..............
ya,itu saranan KPekkwa hehe :)
salam kenal.

lindosh...............
haaa takut,boleh bawak mimpi.

artsoul...........
kat nusantara dah takdak,dia pindah ke sungai pinang!

Pegawai Khalwat said...

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

Tangan Atas!
Tangan Bawah!

butaseni said...

peg khalwat!
aku bukan apollo atau zeus!

artsoul said...

pegawai khalwat...tu dia tk lenguh tangan ka?
laaa,dia nak mai sg pinang jgakkk..ada tarikan magnet ka?

ariapertama said...

barongan ini bertolak dari lantai yg sama dengan kuda kepang/tari gapi dsb. semuanya inspirasi dr kitab mahabrata. Kisah mahabrata sedang dipentaskan dimaika ini. Main bontot dan adu domba cicak biawak. Ini baru releven.

ariapertama said...

malayisa...bukan dimaika kakaka

butaseni said...

artsoul...........
pk pengamal sembah matahari macam zaman archilies dulu kot hehe.dari sungai pinang ke batu uban!

aria.........
waaa tangan atas,tangan bawah,
tangan atas,tangan bawah,
tangan atas,tangan bawah.hahahaha
aku pun dah jadi macam peg khalwat.

aria lagi........
lu cakap ape ni beb?bila lu nak pas lagu tu kat gua?

muadzlife said...

wah bagus tol informasi ini..:)

zizie ali said...

mungkin bukan adaptasi. tapi asimilasi atau tranformasi

BUTTERANDBANANA said...

Ada ada aje lah kau nih...susah aku nak percaya rimau menari-nari...manusia jer suka menari-nari, mabok-mabok...Indon/Jawa mang suker exaggrate...hehehe jgn marah no!

PrincessAnnA said...

....... its a bit weird for me to comprehend two animals dancing.... lol

butaseni said...

muadzlife.............
yaa kita share.

zizie ali..............
ya ya aku stuju sangat dgn statement kau.

butterandbanana...........
ape lak,jangan ade ade je kat aku,ade ade je kat orang dulu dululah hehehe.ya kepercayaan orang dulu dulu.sama ada dongeng atau mitos atau legenda wallahualam.

ann...........
yes it is weired,but its an interesting story.maybe u can tell your grandchildrens in the furute about malaysian art.

m i n e r a l . . . said...

sy pernah lihat tarian barongan ini di Bali... tp tak pernah lihat dimalaysia....

taringan barongan ini ad emelibatkan unsur mistik juga...
sy dh lupa jln cerita tarian ini... tp diakhir tarian akan muncul beberapa org yg mencucuk diri mereka dgn keris panjang...ajaibnya tidak luka sedikit pun yg ada hanya kesan ditekan keris tajam itu...
ermm awek yg menari pun cun ejejejeje.....

kalau sy jmpa gambar yg sy ambil dibali mengenai tarian ini akan sy cuba post nnti.

Mak Su said...

betui ker dari zaman Nabi Sulaiman?

blackpurple @ jowopinter said...

Lama sungguh tak tengok Barongan. Kali terakhir masa aku kecil dulu agaknya. Di tempat aku pun dah semakin pupus sekarang Barongan ni.

Bagus kau tulis benda-benda macam ini bro'.

butaseni said...

mineral...............
ooo yang kat bali punya lain sikit,lagi ganas,topeng dia berinpirasikan jin dan setan hehehe.lain sikit.

ya ya tolong pos gua nak tengok jugak. :D

mak su...........
itu cuma ceritanya mak su.betul ke tak wallahualam. hehe

jowopinter..............
yaaa sama sama kita memelihara dan memulihara.
tak gitu bro?

Parisian girl said...

Barong!!!I watched the Barong performance in Bali,last year.It was genius!!and I like this blog,YOU are GENIUS!This blog,is full of art, I LIKE!!I always wanted to act, must be really fun kan? :D

crunchyahcock said...

buta seni kembang kena puji ngan parisian girl...huhuhuu.. enough drooling bro!!!!

butaseni said...

parisian girl..............
like yours too,banyak benda boleh tengok.always wanted to further study there.dapat tengok dari jauh pun jadilah.

yeah acting is so much fun,dah jadi macam darah daging sekarang ni.hope no body will take it from me.hehehe

jangan puji macam tu,blushing hahaha

ahcock...........
ha memang kembang,dah besaq pungkoq aku lani!kena duduk atas 2 kerusi.

Mak Su said...

anda dijemput ke blog maksu, ceritakosong

KAMATO said...

datuk kepada datuk, kepada datuk, kepoada datuk aku dulu orang ponorogo, nak tanya sejarah tarian ni pun dia orang dah tak da

Parisian girl said...

hehe. ive never been to live theater performance. just some comedy performance ada la, harith iskandar at the actor studio bsc. hehe he's so funny.other than that memang nil.

butaseni said...

mak su............
waaa mak su,saya dapat anegerah ek?hihi tq

kamato.............
tu lah aku punya datuk punya datuk punya datuk pulak jawa tapi aku laaagi tak tau amende yg diorang buat dulu hehehe

perisian girl............
kat paris mesti banyak,tak tengok?rugi ooooooo,alang alang dah ada situ pergilah tengok,at lease u boleh bezakan yang sana dengan sini. :D

PrincessAnnA said...

if i am da harimau, i may be will try 2 eat the burung merak. LOL

honestly i dun know much bout malaysian art. those i know oso is coz i read from ur blog...

in a way, i kena ucap trima kasih x100 ye kan?

hehehe

naisyat said...

bagus info ini ... + suara muzik yang ssuai~~...

akirasuri said...

Awak memang pejuang seni..
Gd info..

Salam.. :)

kuInaJentayutiara said...

sy butaseni tk pandai menari tp pandai berdisco! ahak ahak ahak...

jinggo said...

hang memang hebat......
tangan atas
tangan bawah....

butaseni said...

naisyat............
hahaha muzik memang tak sesuai langsung,tiba tiba Lord of the Rings haha

akirasuri...........
hmmm tapi diri sendiri tak terjuang dik oi hehe

kuinajentayutiara...........
saya nari tak pandai disco laaagi tak pandai hahahahaa

jinggo...........
jangan tipu diri sendiri,hampa lagi hebat!

arianna adrizal said...

tokojut den nengok topeng tu ha..
=p

jinggo said...

tima kasih.....

pjoe said...

woh
aku nk try pakai benda tu boleh?

butaseni said...

adriana adrizal....
hah?dia bergerak ka?

jinggo............
sama sama duta seni pulau pinang

pjoe......
kalau salah pakai kena rasuk haha

--{-@ Zaity @-}-- said...

http://zaity.blogspot.com/

tarian apa tu... menakutkan la topeng dier

butaseni said...

zaity.........
barong namanya.yang bali punya laaaagi takut