Tuesday, July 29, 2008

Jackson Pollock Wannabe?

Selain dari melukis mural (lukisan dinding),lama sudah aku idamkan untuk membuat lukisan,catan atau painting yang mega besar.Atas sebab kesibukan kerja,keaktifan teater dan juga yang paling mega utama adalah budjet dan belanja,maka terbantutlah angan aku untuk mengahasilkan painting besar ala ala artis Jackson Pollok. huhu

Hujung minggu sudah,sambil rakan rakan seperjuangan aku sibuk menyiapkan set untuk teater kanak-kanak Belalang Kenit,aku diberi arahan oleh penolong pengarah untuk melukis tirai teater atau kain latar untuk pementasan tersebut (seperti dalam gambar diatas).Segala bahan bahan dan peralatan disediakan,aku cuma perlu sumbangkan sedikit tenaga dan idea sudah memadai.WOW!Dengan semangatnya aku menjahit dan menyantum kain-kain putih suci itu untuk ku conteng.

Ada gaya Jackson Pollock tak? :D tapi nampak macam cleanerlah pulak

Cahaya matahari,terik tengah hari dan hujan gerimis tetiba hari itu tidak menjadi halangan untuk ku melunaskan idam sekian lama aku,basah keringat tidak langsung terasa.Dengan bantuan beberapa sahabat untuk mengangkat kain gergasi ini ketempat teduh apabila hujan turun dan meletakannya semula setelah langit kembali carah,dapat juga aku menyiapkan painting aku dalam masa 3 jam lebih.

Setelah siap dan kering sepenuhnya,kain rentang gergasi ini dijahit pula dibahagian atasnya untuk menguatkan lagi apabila digantung di palang yang sudah sedia ada di atas pentas auditorium P Ramlee,Pulau Pinang untuk pementasan Teater Kanak Kanak Belalang Kenit yang akan dipentaskan pada 1,2,3 Ogos 2008 ini.

Jemputlah hadir untuk memeriahkan lagi suasana malam itu.Tiket hanya RM 2 sahaja.Datanglah ramai ramai untuk memberi sokongan kepada pelapis pelapis pelakon teater di Tanjung ini.

57 comments:

Pegawai Khalwat said...

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

Tangan Atas
Tangan Bawah!

butaseni said...

pk!
aku sumpah tangan hang tak boleh dok diam,
tangan atas bawah tak berenti 24 jam.

Parisian girl said...

hahha,kenapa camtu? btw,you look better now wth your new hair-do.hehhe

Mak Su said...

ganaz lah butaseni ni (eh, baru teringat, husband saya pernah saya paksa lukis-lukis kat dinding bilik anak-anak, anyway, rumah berkenaan dah dijual, kat rumah baru tak nak suruh dia lukis biarpun tangan dia memang berseni)

alan zed said...

ada style la... mamat jackson tue pakai brush ker..? ;)

Mimi Amilia said...

ahahaha memang ada gaya.... cleaner.Jackson pollock tu pegang berus lukisan, u pegang batang penyapu..ehehehe

butaseni said...

parisian girl........
kenapa macam tu?macam mana?hehehe
rambut pendek best,bila mandi baru rasa air kat kepala.

mak su.....
ganaz?uhuhu
mak su lukislah gambar otoman hehe

alan zed.........
a'ah dia pakai brush,sebab lukisan dia tak mega besar sangat :D

mimi amilia............
dah diorang sediakan penyapu je,penyapu pun penyapulah :D

puteri cahaya said...

herm... best nyerrr... sekali tgk gmbar dlm hp, mcm dok dlm dunia demensi jer.

(",)
salam

artsoul said...

that day masa sy smpi kt umah p.ramlee dari jauh nmpk mmg mcm jackson pollock,bile pandang skali lg...nmpk mcm dok menyapu seluruh kawasan...hihihi anyway, lukisan yg kreatif,awak mmg berbakat...

ble tlg buat langsir sy tak? corak ala2 sarang lipas,ble?

PrincessAnnA said...

u look like a cleaner....

lol... rather than pollock hahahahahahahhahahahahaa

tapiiiiiiiiiiiiiii
cleaner yg hensem le heheheehe

PrincessAnnA said...

nice drawing skills anyway, its not easy getting it right with such MEGA BESAR mia cloth... heheheeh

butaseni said...

puteri cahaya..........
tu dalam hp,kalau betui betui macam mppp kan?hahaha

artsoul..........
ha memang kawasan tu bersih lepas siap painting tu.
langsir p suruh bangla kat juai morah jait!

ann.........
hansem ape,muka penuh cat itam.malam sikit i pakai bedak baru gebu!

ann lagi..........
ya it was not easy,sweat like a pig.

kuInaJentayutiara said...

mlm kemarin tgk teater kat UUM smpena Karnivl seni... tak faham sangat tp bg sokongan aje kat budak2 tu...

kalau sy diberi kain tu... sy buat cap kaki aje.... celup kaki then jenjalan... hehehe..

PrincessAnnA said...

i din really noticed ur arm muscles until tat cleaner pic. LOL.
tats y i say hensem... geddit? lol


eeeee ur sweat must've dripped on the cloth...dan baunyer udah masuk semua, lagi x cuci.......

later the teater kids pengsan.. hahahahahhahaahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahaha

pjoe said...

bila nk lukis muka i sebesar tu abang?
haha

butaseni said...

kuinajentayutiara............
perfomence dirang best tak?

hahaha pakai kaki pun art jugak.good idea tuh.nanti kita buat sama sama.

ann..........
i wore ralph lauren perfume.

pjoe.............
kau nak buat ape besar besar?lekat kat bangunan angkasapuri?

PrincessAnnA said...

LOL while jackson pollocking u wear good perfume? wow.

didn't know cleaner so rich. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA

orang kampung said...

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

amer zaman said...

abang ni best lah.

sangat best.

lagi best dari hasil seni joker.

akirasuri said...

Mana hasil penuhnya?
Kepingin nak tengok! :D

13may said...

fuiyohhh!!!

axim said...

wow berseni sungguh!!!

butaseni said...

ann.......
new milennium maa!

orang kampung...........
hahahah tak se fuh hampa!mana hang menghilang?

amer zaman........
hmmmmm puji ke perli?hahahha
joker pun joker lah bro hehe

akirasuri..............
tu,gambar yang 1st tu

13May...........
haaa hg dok penang kan?mai tengok show ni,RM 2 ja.

axim............
nasib baik diberi peluang.hg pun mailah tengok show.

Bunga Rampai said...

Aiseymaan cik abang, saya sangat cemburu melihat kamu menyapu-nyapu warna di atas hamparan sebesar itu! Cik kak ni sudah lama berimpian mahu melakukan aktiviti begitu tapi tak pernah kesampaian.

Kreativitimu itu sangat menyentuh hati saya.

Salam :)

tegezoot said...

Ang raja kesenian semalaya!!!

maPieCeoFarT said...

cleaner = whats da prob??
biar...
kerna seni itu idup..
idup itu seni... hiyarghh...!

*bro..jwb sendiri jer ke TAG gua aritu..? share arh answer nye... AND plz..jgn gune tafsiran warna tu kat para student... sesat diorg nnt... hehe... =)

Rasha_rz said...

ala... bilalah agaknya kak ila dapat peluang tengok teater awak dik?

butaseni said...

bunga rampai...........
ada peluang nanti kita buat mural sesama.

tegezoot..........
bidaah!hang bapak 3D!

mappieofart......
hehehe nanti,tagh bz skit,nanti saya jawab yeeee.bab warna tu saya dah sesatkan student saya dah.

rasha...............
sampai KL kami war warkan yeee :)

m i n e r a l . . . said...

go on bro.. mesia jackson pollock to be....
great job bro...

c . h . e . n . t . a said...

lps ni, blh tlg aku sapu studio seni aku lak! he he..

apa2 pun.. mesti bangga kan, hasil seni ko dijadikan props??!!

~congrats sbb terus diberi kepercayaan! =)

butaseni said...

mineral............
tq bro,tapi aku bukan jackson pollock to be.....aku jackson pollock wannabe hehehe

chenta............
ya,happy sebab diorang percaya :D

axim said...

camana nak pi tengok show show hang nih??takdak direction kaa??

Sastri said...

terima kasih atas entri yang sebelumnya... saya memang minat mythology...

waa... kena belajar melukis dari Butaseni nih... :)

Al-BIMA SAKTI said...

ok la tu. boleh tahannn...

butaseni said...

axim............
mai taman budaya p pinang,rumah p ramlee,jalan p ramlee.tapi show ni dah sold out sampai isnin.

sastri...........
nak blajar kena daftar kolej saya hehe

al bima sakti.......
:D

Puteri Ezza said...

Best! Best! I like! Hikhik.
Lukis potret kite lak, boleh tak? Jadikan hadiah kenang-kenangan dari Utara ke Borneo ;-)

Apapun, wa tabik lu!

aku n dia.. said...

hang memang berseni..!!


cayalahhhh!!

mOhD^.^rAz said...

wah..
hebat kalau dpt lukis gne penyapu neh..
respect kat u butaseni..

akirasuri said...

Ha ha ha!
Nampak dah.. :D
Memang berseni :)
Nak menuntut ilmu dengan tuan boleh?

butaseni said...

puteri ezza............
potret?hmmm insya allah tuan puteri,sekarang ni waiting list dah panjang gile hehe

aku n dia..............
:D thankslaahhh

mohd raz.........
heheh yang ada time tu ppenyapu je,penyapu pun penyapulah hehe

akirasuri..........
boleh,nampak apa?

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

wahhhhh..penat tuuuu

artisticklytouch said...

cleaner baru Rumah P.Ramlee ka? ha ha lagi nak kata karya hang kan...pondan terkutuk berpenyakit sangat hang ni!!!

lariiiiiiiikkkkkk

ratnakesuma said...

wah.. cambest jer kan....

laen kali kalo nak jd 'tukang sapu' lg,inform la kt kgkwn sama...


leh gak join......

butaseni said...

watashi..............
hati suka,tak penat hehe

art.........
tapi hati suka hahahahaha

ratnakesuma............
kat mana lagi nak suruh saya sapu?

goboklama said...

no color meh?

Nurbaya Hassan said...

bila lukisan tu dah tergantung, tak apa gred mau kasi...

buleh tahan la...

lain kali wat yang ada warna2 skit yerkkk...

Nurbaya Hassan said...

oh ya...

suka dengan karya si buta....

Nurbaya Hassan said...

besar hati dinda bila menerima hadiah dari kanda.....
hehehe

bukan senang nak dpt hadiah dr aktor terhangat di pasaran nih...

weols rasa, uols sesuei sgt ngan bangsawan...

butaseni said...

goboklama...........
hehe takde sebab ada cat warna hitam je.

ann...........
kalau buat tirai bangsawan ok,mesti wa taruk warna.yang ni tak mau lebih menonjol dari set dan kostum

karya yang mana?


ambiklah dinda hahaha
terhangat?dok suam lagi tak habih habih.

elleh macam hang tu tak pernah
"kalaulah tidak kerana bulan..................."
hahahahaha

J'Zelynn said...

hey,
Great Job man. You really talented. Bak orang kata serba boleh!! Keep it going

butaseni said...

jzelynn..........
tq cha bo.kalau serba boleh,i pun nak rakam album macam u lah hahahaha

H.O.T.S said...

Dear “Belalang Kenit” Penang T.E.A.M members,

Congratulations! You did it!
Congrats to your children theatre play held on the
1st, 2nd, 3rd & 4th of August at P.Ramlee Auditorium, Penang, Malaysia.

May you always have…

May you always have an angel by your side, watching out for you in all the things you do, reminding you to keep believing in brighter days, finding your wishes to come true, giving you hope that is as certain as the sun, giving you the strength of serenity as your guide. May you always have love and comfort and courage, and.. may you always have an angel by your side….

Congratulations to All “Belalang Kenit” Penang team members..

Love, Laugh, LiveLife & Play,
H.O.T.S

butaseni said...

hot...........
tq bro.

love-n-hate said...

wahhh!!! hebatnya!!!

butaseni said...

love n hate......
show ni yg maha hebat,contengan ni biasa je,but tq.
nice to meet u.

coffeeHolic said...

wan bila mau turun kl? rindu kamu la.
ehehehe

butaseni said...

kemana kamu menghilang?