Friday, January 4, 2008

Arabian Night..

Sedang aku terkandas didalam bilik hotel menunggu anak-anak murid aku semua pulang dari merayau pada trip department aku ke KL tempuh hari,sempat juga aku merasa makan Arab ditengah kota metropolitan itu.Dari siang aku cuma dapat memerhati restoren itu dari jauh kerana menghambat masa untuk ke pameran dan akhirnya dapat juga menjamah makanan direstoren yang terletak di Jalan Putera ini (bersebelahan dengan Hotel Grand Center).

Salah satu menu yang ntah apa-apa,aku pun tak ingat,bedal saja.

Sampai aku direstoren itu,rupanya hanya aku sorang saja yang bakal dilayan oleh pekerja Arab disitu."Assalamualaikum my friend,you want try our special menu for today?"itulah sapa pelayan Arab bermisai lebat (mungkin itu saya ayat yang dia tahu)setelah aku melabuhkan buntutku dikerusi mahal itu.Melihat menu yang diberikan,memang aku tak tahu langsung tentang makanan mereka ni,aku pun mengangguk saja dengan soalan tadi.Keadaan menjadi huru-hara dalam restoren itu setelah aku menyebut "NA'AM".Mungkin sipelayan tadi sangkakan yang aku betul-betul fasih berbahasa Arab lalu dijerit dan memberitahu rakan-rakannya didalam.Cuak juga aku mulanya,ingatkan ada pengebom berani mati datang,rupanya disangkanya ada rakan baru yang boleh berborak.Ceh,buang karen betul.


Menu itu cuma dipanggang bila di'order' oleh pelanggan oleh chef yang didatangkan khas dari Iran.
Setelah aku menjamah makanan yang dihidangkan itu,ternyata ia sangat lazat,secukup rasa.Begini rupanya rasa makanan Iran.Sedap.Kalian semua patut mencuba.Sedang aku makan pula,tuan punya kedai atau tauke nya pula datang melayan aku dan menanyakan bagaimana dengan rasa makanannya.Setelah aku cakap sedap,terus sitauke itu duduk dan meluah perasaan sedih pulak pada aku.Katanya tempat yang disewa itu sebenarnya mati dan tidak sesuai,duit pulak banyak sudah dikeluarkan.Terfikir pulak dalam otak aku,betul jugak cakap Pak Arab ni,harga yang tertera dalam menu ni pun hanya sesuai jika dijual diKLCC atau di kawasan seperti Bangsar atau Sri HartaMas barulah sesuai,bukan ditempat yang dipenuhi dengan orang yang lalu lalang seperti di jalan yang berhampiran dengan Chow Kit ini.Harga satu hidangan adalah dalam lingkungan RM15-RM35,belum termasuk minuman.Tapi bagi aku ia berbaloi dengan kesedapannya,cuma ia dijual disalah tempat.

Kelihatan Restoren ini dari depan dan pelayan Turki bermisai tebal sedang berposing.
Setelah selesai meluah perasaannya padaku,ditawarnya minuman, "do you want some tea or tea tarik,my friend?' Dan menawarkan shi sha Arab (paip)kepadaku.Aku sangkakan dia menawarku kerana meluangkan masa untuknya,rupanya ditulis juga didalam bil.CiS!!sungguh c%l@k* segelas teh tarik yang "DITAWARKAN" kepada aku RM 3.50 harganya dan RM15 untuk She sha.
Sambil menyumpah,mencarut dan memaki seranah,aku pun berjalan pulang kehotel dengan kenyangnya.Tapi aku rasa tidak serik untuk makan disitu,memang sedap,lain kali kalau aku makan disitu lagi,aku dah tahu,jangan sesekali setuju dengan pelawaannya.Makan dan Blah! hehe

49 comments:

Sastri said...

hmm... kat Jalan Putera? kat mana tu ek... apa nama makanan yang sangat sedap tu? nak gak la cuba kalau bole... :D

blackpurple @ jowopinter said...

Kalau sedap tak apa. Kalau tak sedap, itu yang leceh. Hehehe!

Tapi betulah tu, lokasi pun memainkan peranan juga. Kalau sedap macamana sekalipun, tempat entah apa-apa, tak jadi jugak.

Pegawai Khalwat said...

Eh... hang kan memang boleh cakap Arab?

hang kan 3 tahun kat dunia berkaitan Arab ni.

Psss... masih menunggu TGI Friday hang.

m i n e r a l . . . said...

tersenyum ku baca... nmpknyer pengalaman penuh makna, jgn terpedaya yer bro :)

errrr mai KL, yer mkn di mana tu, leh gak try :)

setiap sabtu mlm minggu, kekkwa ade buat santai di laman beringan err kt perkarangan diantara istana budaya dan balai seni, ade memacam juadah dan persembahan... free2 pergila :)

:: dotter HMS :: said...

sedap nya aku tgk menu hang tu.. nk try aku takut. hah hah! pak arab servis lah katakan.. he he. tp gambo tu mmg dh buat aku kecur.. lapooooooooooooooooooooooooooooooo!

wanie_agk said...

tahniah kerana ko terkena juga.

butaseni said...

sastri.....................
jalan putera tu kat area The MAll,atas lagi dekat nak sampai simpang ke Chow Kit.Trylah,sedap tapi ingat pesan saya"MAKAN DAN BLAH!!"

jowopinter...............
betul tu beb,lokasi.kesian pulak aku dengar pak arab ni meluah kat aku.memang takde orang yang singgah walaupun sedap.

pegawai khalwat.............
aku dulu sekolah arab tapi setiap kali kelas bahasa arab aku blah hahahaha.tak minat skolah tu sbb takdak lukisan.

mineral.............
ya,pak arab punya pusing setaraf dengan mamak hahahaha

ada aktiviti KeKKWa?aku tak tau pun.thanks for the info.

dotter............
hmmm dah tengok gambar kan?amacam?
nanti kita jumpa disana kita makan kat situ.bawak along skali,lama tak jumpa dia.

wanie..............
hehehehe merketing diorang dasyat rupanya hehe

iNsaN BiaSa said...

emm..agaknya stiap customer yg dtg makan situ jd tempat luahan rs ati tokey pak arab tu kot..haha..
experience is da best teacher in da world..hehe...

CerminDiri said...

salam kehidupan,

kalau kat sini itu dipanggil
sya am atau laham musyakkal. best tak?...

mohamadkholid said...

pelawa tu pelawa berbudi bahasa da...

tegezoot said...

itu baru pra dugaan persiapan ang nak naik haji tahun depan.

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ehehehe..nape model tu misai dia tebal arr???
ahahaha
takde kena mengena pun
:P

KAMATO said...

aku setuju, memang sedap masakan pak arab ni... tapi tak boleh makan selalu.. selalu sangat muak juga. pernah juga part time kerja kat restoran sebangsa dia orang ni masa study dulu, sekarang tak berapa ingat menu2 dia orang, memang pelik

jinggo said...

takpa......
janji dapat makan sedap......
hihihihii.........

bunga rampai said...

Salam,

Baca tajuk - ingatkan nak bercerita tentang tarian gelek, haha!!

butaseni said...

insan biasa..
tapi pengalaman yang kena keluarkan duit banyak yang den tak berkonan tu ha hehe

cermin diri......
apa tu?

mohamadkholid......
ya budi bahasa ada makna tu

tegezoot.......
naam!hang lari dari tajuk,subtex salah!

watashi.......
dia rasa dia seksi hahahaha

kamato..........
aku rasa kalau aku makan selalu pun tak muak.sedap bro hehe

jinggo.........
abis,ujung bulan makan maggi lah huhuhu

bunga rampai.........
hehehehe tajuk mau gempaq hihihi

alan zed said...

hehe. ingatkan cerita aladin tadi... :)

miss_tree said...

oleh kerana Che Butaseni SATU-SATUnya pelanggan maka dipulun habis-habisan segala caj.
hehehehehe..xpe yg penting sedap.
bagi miss_tree, kalau makanan tu berbaloi dengan harga yang dibayar, apa salahnya..
tp xleh selalu lah kan..

Mak Su said...

huhuhu, kena prektis kuatk kuatk sikit sakap arab ek

umi ameer said...

makan sedap takpe kuar duit lebey kan?

butaseni said...

alan zed..............
hahaha aku dapat idea dari lagu kartun tu lah bro hahahaa

miss_tree..........
a'ah dah lama tak dapat mangsa agaknya hehe

mak su...........
yallah yallah!!

umi ameer..............
ye umi sedaaaappp!!

:: dotter HMS :: said...

wokeyyyy...!! nnt aku turun KL aku bgtau hang. nnt kabo kat along sekali eh! :)

resdongs said...

makanan tu kalau di nando's dia panggil espetada.. memang best, harganya cuma rm24++

butaseni said...

wokey.aku turun sana next week,ada projek skit.aku call kau.

resdongs........
aku tak suka nando's,pedaih!!!

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

sexy ke misai tu??
ayoyoyyo..minta2 le bakal watashi takde misai
aahhaha

demand!

resdongs said...

apa la.. pondan pondan pondan!! ingat, target bulan depan 60kg

rena said...

itu mmg taktik diorang nk naikkan harga bil secara paksa rela

pjoe said...

sesungguhnya tiada apa yang percuma di kotaraya ini dude!
kekekeke

butaseni said...

watashi.............
hahahaha manalah tau,kot kot taste kat pak misai mcm tu haha

resdong..........
tak makan pedas tu bukan pondan,tapi bijak.tak sakit perut,buasir kurang!!hahahaha
bila masa aku kata nak bagi berat aku 60KG?aku nak maintain berat ni sampai umur aku 55.hahahaha

rena..........
ha betul tu terpaksa kurela!hahaha


hmmmm rena.....hihihihihihi hmmm

pjoe..............
ya sungguh kijam pak arab tu.

QasiehFirdaus said...

kamu terkena dgn dia yg bermisai lebat itu kah? hahaha :P

resdongs said...

bukan mantain berat badan la, cuma tambah plate olympic lebih sikit, malu la bila orang tengok rupa hensem and badan sasa tapi angkat 40kilo pun terketaq

Mimi Amilia said...

salam maal hijrah bro..

Rozie said...

salam maal hijrah...uikkkksss makan kebab turkey ker?!!

pandagumuk said...

sebut my friend je da tergoda :P

butaseni said...
This comment has been removed by the author.
butaseni said...

qasiehfirdaus..........
bukan.si misai tu cuma ambil order saja.saya kena dengan tauke dia berperut tebal hahahaha

resdongs..............
hahahahahaha bukan selalu terketaq.aku dah lama tak berkecimpung.first time p dgn hang terus belasah macam sazali samad,mana bileh.tangan aku tak boleh straight tau ari tu.nasib baik aku blakon watak samseng,boleh jadikan tu character,kalau aku blakon watak bapak yang penyayang?ha?ha?ha?

mimie amilia...........
sama sama sis.

rozie............
salam kembali.hehehe bukan kebab turky,kebab iran.:D

pandagemuk...........
ha betul tu.kita sangkakan diorang betul betul ikhlas sebab sama sama islam.huhuu

puteri cahaya said...

kihkih... ok ler tu. lain kali boleh ler ikut sekali...

13may said...

hehhe...sib baik sedap :D

butaseni said...

puteri cahaya..........
nanti kita tour show kat KL kita serang

13May........
hah memandang tu ja,kalau rasa hampeh macam subaidah,aku amok satu KL

puteri cahaya said...

baiiiikkk!!!! Asal bahagia...

butaseni said...

puteri...
uih dah makan sedap tak bahagia lagi?haha

.:HalogAmora:. said...

haha...so sekarang ni kene la beringat.. nothing is free ye bang.

at least makanannye sedapkan...jgn la marah sangat hehe

butaseni said...

halogamora.............
hehehe yes u're right :)

zizie ali said...

apa sahaja yg berkaitan dgn arab memang sedap.

resdongs said...

ang bleh jadi bapak penyayang yang berpoligami dan bahagia dan berlaku adil kepada setiap isteri

butaseni said...

zizie ali..............
ya,makanan semua sedap tapi perangai diorang tak semua elok,kan bro?

resdong's............
tiba tiba!satu pujian yang merosakkan orang.aku bukan jenis ketagih pujian.ada pehemm??!!
hahahahaha

artisticklytouch said...

oi, Hotel Grand Central lah...

situ area panas tau...hang buat pa situ? haaaa...aku kata dah, hang ni gay...

ha ha kantoi kantoi

Alam Setia said...

bahaya kalu cam tu beb

butaseni said...

art.............
BESAR PUNYA CHERMIN!!

alam setia.........
iuh bahaya bahaya