Thursday, December 27, 2007

Disebalik Dinding,Dikala Jingga.

Esok,bersamaan dengan hari Khamis-27/12/2007 sebuah kumpulan pelukis yang bergelar Dikala Jingga akan mengadakan pameran kerya karya seni mereka di Galeri Budaya,Rekacipta dan Inovasi,USM.Pameran ini bertemakan 'Behind The Wall' bermaksud kehidupan yang abadi dibelakang sesebuah tembok.

Terdiri daripada 5 anak muda yang mahu dikenali dunia dengan karya karya mereka yang unik,kreatif dan tidak kurang juga yang berkontroversi.Mereka mereka ini adalah saing saingku sewaktu diuniversiti dulu dan mereka mereka ini juga adalah sahabat dan idola aku.Terasa amat hampa sekali aku tidak berkesempatan untuk turut serta dalam pameran ini kerana tiada karya terbaru aku bahana aku dihambat oleh tugasan dan persembahan.Memandangkan pameran ini ditempat permainan aku....lebih hampa aku.

Atas memintaan mereka,Insya Allah aku akan menyumbangkan sebuah Monolog yang bertajuk Lazri Meon(Daerah Zeni) karya A. Samad Said untuk memeriahkan lagi majlis perasmian esok.(kalau aku dapat emergency leave,kalau tak aku cuma akan menjadi menonton).Harap-harap aku dapat menyumbang.
Perasmian pameran ini akan diadakan pada esok hari (Khamis,27/12/2007) jam tiga petang.Jemput semua hadir,percuma.

Antara karya-karya mereka mereka.....


Nurazmal Dato Yusoff


Zulkifli Zainal Abidin


Tidak ketinggalan juga sebuah siri arca bertajuk AYAM karya artis jemputan mereka.


Samsudin Lappo (TEbak)


Haris Hamsani


Nurhayati Dato Yusoff

Harap-harap segalanya dapat berjalan dengan lancar dan harap harap aku dapat menyumbang dan berkarya juga esok.Kepada yang berminat sila datang beramai ramai.

38 comments:

Pegawai Khalwat said...

Bila mau pulang buku Lazri Meon aku?

bunga rampai said...

Salam,

Kadang-kadang masa melihat pameran begini, ada saja yang melucukan. Contohnya gambar ayam tu ... sedang berebut cacing atau main tarik tali? :-D

Moga majlis berjalan lancar.

Mak Su said...

selamat berpuisi, berpuisi yang best best ya

- G O R O - said...

JIwa yang xpernah kosong dgn seni..

Alo bro..karya diaorang nie mmg cun la. Hasil Samsudin Lappo tue aku suka. Ko beli hadiah kat aku k.

butaseni said...

pegawai khalwat.........
ya ya esok lepas monolog aku bagi balik.aku jaga elok elok tau buku hang siap balut lagi.

bunga rampai..........
hehehe ayam tarik cacing tu.mungkin sebab cacing tu cacing besi tu yg nampak keras kot :D

mak su............
tq mak su.tak tau lagi nak bawak watak macam mana?asalkan jangan jadi macam BeWolf dah lah hehe

goro............
ui dia ni suka juai mahai mahai,tak mampu aku nak beli painting dia hehehehe

kamaruladli said...

dem! aku suka no 3 n 4!

:: dotter HMS :: said...

nk semuaaaaaaaaaaa...! hurm.. aku dh lama x buat painting.. ingat cuti2 nnt aku nk wat satu letak kat bilik. he he.. :)

butaseni said...

kamaruladli...........
yo bro,lama menghilang.kau datang,nanti aku slow talk dengan diorang kasi free.

dotter..............
hehe kau dulu buat painting ape hah masa pre-dip?

akirasuri said...

Incet seni yang tak buta..

Karya Nurhayati Dato Yusoff tu menarik!
Kirim salam kat dia ek :p

artisticklytouch said...

uuuu....tak join ke nyah? ko wat monolog jer? kata fine arts..kejadahnya jadi performing arts..

uols cakap je kat bos, uols ada 'social responsibility...to feed deserted souls' gheetoohhh...

butaseni said...

akirasuri..............
ansya allah,jap gi saya jumpa dia :)

art..............
awat hang ingat aku boleh buat painting sambil mengajaq?mana ada masa.
contribute monolog yang tak seberapa ni sudahlah.nak buat baguih mcm mana pun org kata tak baguih jugak.kat situ jugak.baik buat yg simple jeeehhhh!

dah cakap dah...siap bodek lagi.

KAMATO said...

Harap2 hajat mu itu tercapai

13may said...

hebat karya2 nih :)

:: dotter HMS :: said...

aku wat painting bunga teratai layu d tasik madu..! he he..

pandagumuk said...

wow wee.

bunga rampai said...

Salam, tag awak sudah berjawab.

Rozie said...

wallllaaa

butaseni said...

kamato.........
tercapailah sudah,dapat juga aku bermonolog,berkarya yang tak seberapa pada perasmian semalAM. :)

13May.............
ya dasyat dasyat jugak,jemput datang bro.

dotter............
ye ke?tak ingat aku yang aku ingat si boy buat harimau bintang hahahahah

pandagemuk............
itu unkapan yang selalu orang guna bila naik roller coaster :)

bunga rampai...........
:) hihihihi jap nak tengok.

rozie...........
tu term yang selalu yg digunakan di Sheffield ke? hehehe

iNsaN BiaSa said...

sememangnya org yg berjiwa seni xpernah surut idea untuk berkarya..keep up a gud work..!!yeahh..jauhnya nk p sana tgk pameran tuu..huhhuu


cheerio..!!

Miz

blackpurple @ jowopinter said...

Kalau dibuat di Lembah Klang, mahu juga aku datang tengok.

Aku suka, sangat suka arca ayam itu. Yang lain pun suka juga. :)

pjoe said...

indahnya hasil tangan anak seni tempatan
hehe
dude..
pasal kau nk antar komik
nanti aku tnya pada komik editor
kalau kau lukis panjang seperti novel grafik
aku boleh propose direct ngan department aku

tegezoot said...

Bila ang nak buat pameran plak?

Aku pun ada simpan buku2 pegawaikhalwat, apa kata kita burn terus!

CresceNet said...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Danisha said...

Lama tak masuk sini. Terlepas lagi........

HArap sumenya berjalan dengan lancar....

alan zed said...

selamat berkarya. :)

13may said...

Wishing you a happy and prosperous new year..

Sastri said...

gambar-gambar tu semuanya sas suka... the colours used are so striking... :D

lindosh said...

epi nuyer!

butaseni said...

insan biasa............
insan seni juga kekadang lokek idea jugak,bukan setiasa kreatif hehe

jowopinter...........
aku pun suka ayam tu.berjiwa bak kata pegawai khalwat.

pjoe..........
ya,aku nak sahut cabaran pegawai khalwat dalam entry terbaru dia.

tegezoot.........
buku apa?nak burn buat apa?

crescenet.........
laporpo watakunzi!!

danisha...........
tulah lama tak jenguk,dah terlepas hehehehe
alhamdulillah,semuanya lancar.

butaseni said...

alan zed......
tq bro

13May..........
sama sama bro

sastri......
memang semuanya striking,ada juga painting namanya Dominator maksudnya paling striking hehe

lindoch...........
epi tu yu tuuuu hehe

jinggo said...

aku suka satu lukisan tu.....
tapi gambaq dia tak ada kat sini.....
tapi memang cantik la semua tu......

butaseni said...

jinggo............
aku tau,mesti yang bentuk love tu kan?
aku tau luaran hang nampak ganas tapi dalaman hang penuh dengan love yang berwarna pink!!
hahahahahahahaha

:: dotter HMS :: said...

haah.. betula la tu.. boy buat harimau bintang. mana ntah mamat tu ilang skrg ni. nyorok bwh ketiak rimau tu kot! hik hik. :)

butaseni said...

dotter,
aik bukan kau dah cerita benda besar tu kat dia ka?maksudnya baru jumpalah tu kan?hehehe

:: dotter HMS :: said...

ooooo... benda besar tu dh lama... ms tahun 2004. dh 3yrs berlalu.. he he he. xnak ingat dah! :)

Puntet said...

Aku ade ushar mamat baju belang dim TV (Astro) tengah berucap..
Dia kata nak pi singaporelah..australialah.. betoika?

Depa tu baguihla... hang nya monolog pun kira ok..aku tabik!

Suruhla depa buat lagi..

butaseni said...

dotter..........
oo sudah lama ka?

puntet...........
ui bukan takat singgapre dengan australia je,bukan dia kata nak buat exhibition kat chicago state museum ke?hahahaha
monolog aku7 tu untuk member member haha

nana anak kandung en.shariff said...

art. saya suka. :)