Monday, October 1, 2007

Semalam Yang Hangat@Kari...............

Semalam aku dengan rakan seperjuangan dan produksi Waktu Sesudah Itu menghabiskan masa dengan berbuka puasa sarta bersahur barsama.Kedua-dua tempat dipenuhi dengan kari yang mengasyikkan.Lokasi kami adalah disebuah restoren yang tidak kurang ekslusifnya yang terletak bersebelahan dengan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia(LKIM).Jadi ikan-ikannya semestinya yang segar-segar belaka.

Inilah menu utama restoren ini, Kari Kepala Ikan...............

Kari kepala ikan yang dimasak didalam 'clay pot' ditambah lagi dengan sotong goreng tepung,ikan siakap tiga rasa,telur dadar dan juga sayur kailan.
Masing-masing menunggu waktu berbuka dengan bau yang sungguh menggoda sambil bergambar sakan.

Master Piece.

Tuan pengarah yang tidak berhenti-henti melahap bak Majlis Perbandaran.
Setelah selesai menghabiskan sisa-sisa yang ada,kami sempat berjemaah Maghrib disitu sebelum keluar berfoya-foya.Destinasi seterusnya.....Karaoke sampai hilang suara.Sesudah itu perut diisi lagi dengan kari hasil tangan mamak Masjid Kapitan.Gerai ini adalah antara yang paling popular dan paling sedap di Tanjung.

Beginilah rupa gerai yang sanggup dikunjungi biar pun penuh sesak dan tiada tempat duduk.Hasilnya berbaloi.

Kelihatan pengunjung dengan sabar beratur menunggu giliran.Barisan sebegini memang sudah menjadi kebiasaan bagi pengunjungnya.

Gerai istemewa ini hanya memulakan operasinya pada pukul 12 tengah malam.Biarlah berduyun orang beratur gerai ini tidak akan beroperasi walaupun pukul 11.59.
Inilah Nasi Kandar Beratur.
Setelah selesai manjamu selera,kami semua berehat sambil mambiarkan nasi di dalam perut turun lalu berbincang tentang projek kami yang akan datang.Sampai dirumah kami semua tidur hingga lupa diri.
Inilah aktiviti kami pada malam minggu yang lepas.

42 comments:

Rozie said...

Heran jugak kengkadang...Restoran nasi kandar yang dh mcm nk roboh tu ler yg jadi tumpuan kenapa ye??? mungkin air ketiak mamak tu power sgt kot!!!! kehkehkeh

goboklama said...

aktiviti makan? Tak sebu ke perut butaseni oiii???

Pegawai Khalwat said...

Oi... karaoke tu cover la skit.

Ha ha.... nasib baik aku tak upload gambar masa karaoke.

Anyway, mamak tu call nak bagi makan free seminggu sebab promote kedai dia.

Puteri Ezza said...

Seronoknya korang makan-makan ye. Uii, jejaka berbaju kelabu tu control macho la. Hikhik.

butaseni said...

Rozie.........
ya rozie,saya pun heran.kedai macam tu yang sedap.tambah-tambah lagi yang ada tikus berkeliaran di bawah meja tu,laaagi best.a'ah,air ketiak dan peluh yang mengalir masuk kedalam kuah yang membuatkan orang ketagih kot hehehe

goboklama.............
ui memang sebu.keesokkan tu jadi macam orang bodo je hehehehe

pegawai khalwat..........
hahahaha itu kena cover.gejala sosial semua tu hehehe.
ya betul,semalam aku p makan lagi dgn b.p. hahahahaha

puteri ezza...........
hehehehe memang aktiviti kami selalunya dipenuhi dengan makan heheheh.ha?jejaka baju kelabu?a'ah dia memang macam tu.anak sape ntah...

Paris said...

hehehe... baru nak puji nampak cam sedap... errrkkk.... cakap ape dong? camne i nak ajak kengkawan dtg Penang ni, B? isy, tukar destinasi la nanti.. hhehe

jinggo said...

masa bukak posa tu ada ikan siakap ka....
tak nampak pon dalam gambaq tu.....
eeeerrrrmmmmmm.......

akirasuri said...

nyah..
saya nampak nyah sedang kontrol nafas..
cover perut ek nyah..
ha ha ha..

oh oh!
sungguh manfaat hujung minggu nyah ek..
teruja mak tau!
;)

butaseni said...

paris.............
hahaha kena try jugak memang trademark nasi kandar yg original dicampur dgn peluh mamak dan kuman tikus,baru ada kick hahahahahahah

jinggo.............
eh bukan ka?habis tu ikan apa?aku mana tau pasai ikan hehehe

akirasuri...............
control perut?hehehe tak payah control,time tu belum berbuke lagi, perut kempes gile hehehehe

Zalisa Maz@ZN Isa said...

Salam saudara, selalu nampak namanya di blog2 tetapi baru hari ini tergerak hati ke mari. Menarik rupa2nya blog ini. Selamat berkenalan :)

- G O R O - said...

Line Clear dgn Kapitan Keling manderam kuat la..

Kalo pergi Penang xsah kalo xpergi

artisticklytouch said...

che' tak suka nasi kandaq mak oi!

Nunn said...

pergh ...mengancam betoi la..tu kat mana tu bro...wa kalu pegi sana line clear ngan teluk tempoyak mesti tak tinggal nye..raya ni wa nak pegi belah utara mesti pekena punya....

Mimi Amilia said...

bang,
i balik jgn lupa belanja kari kepala ikan!

butaseni said...

zalisa............
salam kenal.selalu nampak,hari baru tergerak hati hehehehelamanya.

goro................
memang,aku dah kena manderam depalah ni.

art..............
ya ka?yamg hang dok makan dgn bespren hang dulu tu,si hanifasha nafisya dulu tu?:D

nunn.............
mai mai.kita pekena.

mimi amilia..........
wokeh no problem sis.

Mak Su said...

kelakarnyer nama tu, nasi kandar beratur.. har har har

nelly berry said...

ini kunjungan balas dr hamba ;)

haruslah mencuba kari kepala ikan ini bila sy ke sana nati.

alan zed said...

pergh, jam menunjukkan 5:15pm. air liur ku meleleh. (cam budak kecik!)

lindosh said...

tak reti bukak posa ngan nasik kandaq.. tatau napa.. tekak tak terima kot.. eheh btw.. pasal teater org minyak tu mcm besh jaa.. nak tgkkkkk

Nezjoe said...

perghhh!
best ke?
tak pedas ke dude?
biasa kari2 ni aku kalah sikit
haha

butaseni said...

mak su..........
hehehe namagerai tu Nasi Kandar Kapitan Keling.oleh sebab nak makan kena beraur panjang,so kitorANG NAMAKAN DIA NASI KANDAQ BERATOQ! HEHEHE

nelly berry..........
ya ya nanti saya bawak ke restoren tu,best gile.

Alan Zed.................
hahahahaa aku yang balas komen kau ni pun meleleh jnugak hehehehe

lindosh..............
hehehe memang ramai yg macam tu.lidah melayu kena makan masakan melayu jugak untuk berbuka.macam saya ni xde hal ape pun hentam hehehe.
ha?nak tengok orang minyak?sila oi sila.tau bila kan?nanti saya remind lagi ok. :D

nezjoe..........
heheh tak pedas dude,aku tak tipu.kita ni kan sama spesis hehehehe memang best.lu datang gua bawak dude.

amirahsyuhada said...

wah sehari dua ni ramai bloggers meletakkan entry berkaitan makanan. Saya tak faham sangat, kenapa Nasi Kandar amat menarik dimata peminatnya. hmmmm

faridmw said...

salam..
selamat berpuasa..
sedanpnya juadah berbuka tu...

::QasiehFirdaus:: said...

uih.. mcm bestjeee

butaseni said...

amirahsyuhada..........
hehe mungkin mood berbbuka tu kuat dalam kepala hotak semua orang kot hehehe.a'ah saya pun tak paham,mungkin tampat lepak dia tak?hehe

farid....
sedap fantastic,boombastic,sepastis,plastic...............

qasiehfirdaus.............
memang best hehehe sehingga menjilat jari.

m i n e r a l . . . said...

rindu nasi kandar original...lama tak mkn nasi kandar line clear... isk sejak arwah bonda tiada jarang balik kesana...
insyAllah kesempatan raya ini akan cuba kesana walaupun seketika...

slamat berbuka heheheh, maaf zahir batin.. berhati2 d jalan raya ya :)

miss_tree said...

Perghhhh..pure nasi kandar tuh..
Tang tikus berkeliaran bwh meja tu paling x tahan..hahahahahhah...

Erkkkk..patut pegi solat taraweh sama² lepas tu..
Kihkihkihkihkih.

butaseni said...

mineral..............
kalau berkesempatan,jom kita mkn skali :)
salamat hari raya untuk kau hehehe

miss_tree...........
hehehe malam tu kami semua ponteng hhehehe,
hadhari -kesederhanaan. :D

Sastri said...

aaaa... sotong goreng tepunggg... fave sas tuuuuuuuuuu...

Puteri Ezza said...

Uiii, best tu. Kalau macam tu, saya pun nak join grup teater kat sana la. Pas berteater pi melantak nasi kandaq plak. Best gile tu... Dah tentu saya membesar bagai johan. Kan... kan... kan...

Ha'ah kan... anak sapo la tu. Hikhik. Control... jangan tak control :-)

blackpurple @ jowopinter said...

Argh! Kari kepala ikan mana pulak aku nak sambar petang kang ini. Isk! kau ni memang!

butaseni said...

sastri........
iyeee sedap.ada lagi yg saya tertimggal....kerabu mangga fuiyoooo

puteri ezza.........
ya ya sila.produksi kami selalu makan sedap sedap hahahaha tak caya tanya pegawai khalwat dan jinggo hehehe
mamat tu memang,macam bagus hehehe

jowopinter.........
hahahahhaa kau kena cari jugak,kalau tidak kempunan nanti.sedap bro....

HAnA-Ni-Mo-Nai said...

dalam banyak2 menu..watashi suka kailan gorenggg...
nyammmmm

butaseni said...

hana-ni-mo-nai............
aik,tu je?

artisticklytouch said...

besfren!? burit! ha ha ini bukan mencarut..

aku makan nasi putih dengan peha ayam goreng ja, kuah takdak!

butaseni said...

hahahahahahahahahah marah ye nyah?!

Danisha said...

Macam pernah sampai jer nasi kandar nih... tempat favourite nih......

ninadewe said...

kenapa org ramai minat mkn kari kepala ikan??? sedap sgt ke??

waaah..sotong goreng tepung! dah lame xmkn.. hmmph.. ada satu tmpt tu kat bangi.. nm dia Yankies Hut.. ada sotong goreng tepung plus keju.. sedap sgt2.. yummy.. *aduw.. makruh dah puasa ari ni.. huhu..

butaseni said...

danisha...........
peberet jugak ka?heheh bestkan?dahlah murah.

ninadewe............
rasa diaa biasa saja,tapi kari nya memang kow.sedap jugak.
hah?sotong goreng tepung dengan keju?macam best je ni.

CahayaHati said...

Tempat yang menarik bagi menggantikan "rendezvous" tradisi di Padang Brown@Brom
Seronoknya tuan rumah nak belanja..hah..hah...

:: dotter :: said...

sedap nyaaaaaaaaaa... nnt aku p penang, hang bwk lah aku p mkn kat sini.. he he he.

butaseni said...

cahayahati..........
hahaha padang brom tu cuma survive dengan lenci kang apek seluaq pendek tu ja haha.ha?tuan rumah blanja?tarak tarak!share share!tak pun suruh pengantin baru open table hahahaha

dotter..........
hmmmmmmmmm boleh!! hehehe