Tuesday, March 3, 2009

Sepetang di Lorong Pencuri

Pernah satu ketika sebuah sebuah lorong yang lengang disebelah pagi menjadi sesak pada petangnya gara-gara terdapat banyak gerai yang menghidangkan barangan terpakai sama ada ia barangan yang dibeli,dikutip juga di 'copet' untuk para penjual mencari sesuap nasi dan seinjek dadah.Itulah lorong yang digelar lorong pencuri atau 'RoadWalk".Konsep jualannya tidak banyak beza dengan yang terdapat di Amcorp Mall,PJ.Mungkin sebab dihanyut arus kemodenan pada ketika itu,lorong itu sudah tidak lagi pengunjung diminati dan ia dinaikkan taraf serta dipindahkan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang ke lokasi yang lebih selesa iaitu di sebalah Stadium Bandaraya.Tapi 'feel'nya agak kureng sebab barangan dilokasi baru itu lebih kepada barangan murah seperti di Pelaling Street.

Baru-baru ni,dalam perjalanan ke satu destinasi,terkejut aku melihat ratusan kepala yang mengerumuni kawasan itu seolah satu pesta,rupanya 'lorong pencuri' sudah hidup kembali.Mungkin ini juga salah satu idea pihak kerajaan baru Pulau Pinang untuk menarik pelancong di tanjung ini.Jom Usha............

Ini dia Roadwalk,Armenian Street

Antara gerai yang paling dikunjungi,Apek Jam Antik

Apa barang daa?Paip buruk pun jadi?

Haaa! kalau sesiapa yang hilang kasut masa semayang jumaat,disinilah anda boleh jumpa balik


Yang meramaikan majlis selalunya orang yang nak tengok2 je,atau penyeluk saku mencari mangsa

Satu gerai yang paling unik pernah aku tengok!

Yaaaa!Setelah penat meronda,sampailah aku ke destinasi.Mamak Mee Chulia Street.Rindu gila aku mee mamak ni setelah lama diperantauan.
#Harap-harap tak adalah mana-mana pelancong yang teruja ke Lorong Pencuri itu poketnya kosong diselup bila tiba dihotelya.

52 comments:

PrincessAnnA said...

nyehehe;p i went there before to have a look... luckily din kena pickpocket..hehehehhee

but its so weird la..got ppl buy the used stuff there???

hmmm... :P

jinggo said...

bukan road walk....
rob walk.....
hihii....

artsoul said...

lorrr...freeze 10saat bile bkk blog ni..ingatkan dok ambik oksigen lagi...

blackpurple @ jowopinter said...

Kira banyak juga benda-benda pelik dijual di situ-lah ek bro'.

Macam kat Jonker Walk tu lah kot...

- G O R O - said...

Salam SIFU;

Sihat? Nak kena pergi tue..
cam best jer

NJ@goboklama said...

aiyerrrrr,bukan bekas bekam darah ke tu??? euwwww!!!

Butaseni said...

ann.....
so u bought all your final year material there?hahahahaha

jinggo.............
ow yaka?kalau tak silap tu perkataan yg telah dimelayukan,macam side wing jd sebeng dan padang brown jadi padang brom!hahahahaha

artsoul..............
tu dah sampai pulau,kira amik oksigen dah lah.

jowopinter.............
rasanya kot bro.sama macam car boot sale kat shah alam dan amcorp mall.

goro............
ha?sifu?tu M Nasir.
gua sihat bro,harap lu pun.
ya,tp kalau lu pg amcorp pun lebih kurang tapi sini pelik lagi.

goboklama...........
aah yek,ayo geli oo

Sastri said...

ha? bekas bekam darah pun dijual? ada ke yang nak beli?

Mak Su said...

lorong pencuri, gempak jugak nama tu ya.

itu bekas gapo tu? macam bekas nak buat urine test kat klinik pregnancy jer.

Pegawai Khalwat said...

hang pi cari jek tayar pancit ka?

PuTeRi CaHaYa said...

herm...nak kena hati2 ler ni...
ish, bahaya tol lerh... Takuuut!!!!!!!!

kerisLekuk7 said...

x de kerja.bolehlah p ronda-ronda

zubin said...

menarik cite u, plese continue to write

~LEEN~ said...

huhu..
org seni mmg unik.. =)
jemput jenguk blog sy..

Anak Antu Seni said...

aku pernah meniaga kat sana, orang sana baik2 yang tak baik orang luar yg mai sana dan rosakkan imej di sana.

PrincessAnnA said...

HAH... who say i buy anything from there la... lolz i just went to KPC heheheheh

Butaseni said...

sastri..........
tak pasti bekas apa tu.tapi yang jual tu memang kreatif hahaha

maksu........
itulah bekas serba guna.

p khalwat........
ha tak terpikiaq pulak nak p cari kat situ.nanti aku order suruh depa gagau!

puteri chaya.........
takpa bapak silat pulau pinang ada hahaha

kerislekuk7.........
ha memanglah,tapi aku tulus berkerja hahahaha

zubin........
tq bro.insyaallah.

leen.........
nice to meet u

anak hantu...........
yang juai tu semua dapat bahan dimana hah?

ann.........
hahaha u memang KPC :P

Ms. Farhana Khamis said...

hmm..tmpt tu bukan dah lama ker?saja nak buat search or something to ad on kat blog?heheheeh..nice pic la brother...ehehe..but..look like difrent.huhuhuh

m i n e r a l . . . said...

aku dh dlm dilema... nk gi sana kerana brangannya atau kerana mee mamak itu... tiba2 terasa terliur... jejejjeej

Butaseni said...

farhana...
ya memang dah lama,tapi sebelum ni macam hidup segan mati tak mau.lalu hari tu nampak happening plak.
mineral...............
kalau aku,aku pilih mee mamak hahahaha

semut kecil said...

Dijemput hadir ke majlis Retrospektif Sutradara Indonesia; RIRI RIZA yang terkenal dengan filem Laskar Pelangi, Gie, Eliana Eliana etc anjuran Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik, UiTM.

Di Pawagam Mini P.Ramlee pada 14 & 15 Mac 2009 (Sabtu & Ahad) dari jam 10 pagi hingga 6.30petang.

Antara acara adalah tayangan 3 buah filem beliau, sessi apresiasi dan bengkel untuk pelajar perfileman.

Jadual acara boleh dirujuk di skrinfilem.blogspot.com

Jadi, moh le ke sana... =) datang, jangan tak datang... =)

Mintak tolong hebahkan sekali pada keluarga, saudara mara, ibu bapa, anak anak, kawan2 etc... =)

AL-BIMA SAKTI said...

seri yg sungguh berseni dan seni yg sungguh berseri....

Butaseni said...

semut kecil.......
macam menarik.insya allah gua sampai.

al-bima sakti......
ayat sang sungguh berseni dan berseri!

wanie_agk said...

lama dah tak pi penang

faridmw said...

salam... rindu tul dkt tanah air... tambah2 lagi negeri ku tinggal...

tegezoot said...

rindu kat mamak? ada skandal ka?

Faizal Zakaria's Blog said...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Azam Baru – Semangat Baru UMNO
http://TeamPemudaUMNO.blogspot.com
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Faizal Zakaria's Blog said...

Salam... Sorry tak bagi salam dulu :-)

hidayat-idaman said...

bila hang nak belanja aku mee mamak tue??? ari tue pekena duk teringat lagi lah

Butaseni said...

wanie.......
ha cuti sekolah ni..

farid...
dimana tu?

tezezoot......
walau pun aku p casting filem gay,tak bermaksud aku scandal dgn mamak tu

faizal.......
teruskan perjuangan.parti apa pun bangsa jangan jual

hidayat......
ari tu aku makan dgn dak kot ahahaha

KAMATO said...

itu la tempat aku lepak tiap minggu sekitar tahun 80an...

rena said...

3 tahun saya di penang, saya tak pernah sampai sini.

sedih... :(

kuIna Jentayutiara said...

klu g penang tak sah klu tak meramikn majlis kat situ...
wlupun bingit telinga tp enjoy...

kuIna Jentayutiara said...

Datang la IMT-GMT kat UNIMAP Perlis tahun nie. (tak terlibat tp bg sokongan aje)

zeqhty said...

Salam..."ROADWALK" best. Aku suka sebab banyak yang unik kat situ, bukan je barang-barang, tetapi termasuklah orang yang berkunjung di situ. One of the cool site to hangout to obeserve and do some homework on peoples behaviour, don't u agree? Apa pun, penang unik dan macam-macam ada.....sedap palk tengok mamak tu goreng mee..tak dapat mee sesedap mamak penang buat kat kL...sigh ;(

lovechenta said...

uiks. lama dh aku x singgah sini.

aku penah g sini. tp tengok2 je...
nasib baik bwk bodyguard 3 org. mcm seramsss je kalo lama2 kt situ. hik hik.

Danisha said...

last year aku ada p.....saja jer nak cuci mata... tapi rasa masa tu macam tak menarik sangat jer....
mungkin hari Jumaat kot...pencilok sume berkelakuan baik aritu...heheheh

BUTTERANDBANANA said...

Lorong Pencuri...aku kagum idea kau bro...seni gilezzz

zul rahman said...

rob road rope walk
--------------------

ada pang'ge road walk,
peta tuleh rope walk,
bila kita kata rope walk,
depa suruh pang'ge rob walk,

malam ga'gau pagi letak,
pagi letak tengahari' beli,
beli bawak balik letak,
malam kena ga'gau lagi skali,

pagi tunggu seniri' pi cari,
tengahari jumpak beli lagi skali,
bawak balik malam sor'ok bok ba'ik,
pi mesjid kena ga'gau lagi skali,

haaa.., sambung...

[ni kalau nak baca, mau dok baca macam mami-nana tanjung naaa,
hampa buat bok baik sikett naa, jangan dok kona-kona]

[warisan sejarah unesco ni tawww..]

abu musarrif bin abu bakar said...

saja ja nak tulis,bg nampak muka-x taw nak komen apa...ahaks!...majulah sukan untuk negara..

Parisian girl said...

i miss mee mamak!

Universal Squad POWERED by HOTS said...

hey ButaSeni and friends,
We are from Penang,

we are friends,
friends are like family,

"we are family"

come visit us at:

http://universalsquadpoweredbyhots.blogspot.com

see you there!

13may said...

lama gila aku tak singgah lorong pencuri tuh...

D'Rimba said...

Saya suka seni...jangan lupa jadi pengikut blog senang saya nak jejak buat rujukan.

amer zaman said...

kooooll!

Butaseni said...

kamato...........
uih lamanya

rena....
rugi

jentayutiara............
insya allah saya singgah

zeqhhhty....
kami nak shoot kat situ :D

chenta.............
aik sempat kau singggah dulu?

danisha............
mungkin hari tu diorang buat research cari kasut kot hahahaha

butterandbanana.............
tu idea diorang :D

zulrahman..............
sempat lagi bersajak hehe

abu..............
sukan negara tak pernah maju gara gara teh tarik dan roti canai

perisian girl.............
bukak satu branch kat paris

hots.............
yeah

13may............
ya rajin rajinlah hehehe

d'rimba...........
yeah jugak

amer............
bila kasut hilang tak cool beb hehehe

pB said...

salam

dulu masa dok kat PG tu, boleh dikatakan tiap hari sabtu mesti ke ROCK WALK ni.

Cari video tape kartun ...
he he he

lovechenta said...

oi en. wan,
mana file yg aku nak?? he he.

Puteri Ezza said...

Assalamu'alaikum wahai teman lama :-)

m i n e r a l . . . said...

*tolong bersihkan sawang...jejejeje

AzurA said...

AkuM...Best Betol Blog nih...Cayok3

Anonymous said...

Just want to say what a great blog you got here!
I've been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

Thumbs up, and keep it going!

Cheers
Christian, iwspo.net