Monday, September 22, 2008

Mengenal Seni Warisan Dunia-UNESCO

Ia salah sebuah dramatari tradisional yang menggabungkan elemen-elemen seperti tari,teater,muzik dan juga nyanyian.Ia adalah Mak Yong yang dicipta oleh Paduka Cik Siti Wan Kembang sekitar 1320M di Kelantan dan terus berkembang sebagai kesenian milik istana.Pada ketika itu seni ini berada dikemuncaknya dengan Almarhum Tengku Temenggong Long Abdul Ghaffar(1875-1935M) sebagai pelindung dan penaung utama Mak Yong di Kelantan.

Suatu ketika,Mak Yong menjadi kegilaan di Pattani (selatan Thai),Kelantan dan Terengganu dengan wujudnya banyak kumpulan yang bersaing sesama sendiri.Selain itu,beberapa kumpulan Mak Yong dengan versi disesuaikan dengan ciri-ciri tempatan terdapat di Pulau Bentan dan Deli,Serdang Indonesia.Ia semakin pesat membangun dan menjadi ikutan setiap perusuk nusantara.Kini,Kementerian Perpaduan, Kebudayaan,Kesenian dan Warisan Malaysia berusaha memperkenalkan Mak Yong ke persada dunia sehingga pihak UNESCO telah menyenaraikan kesenian ini sebagai salah satu warisan dunia - Masterpieces of the Oral and Integible Heritage of Humanity.

Pada zaman kegemilangan itu,panggung atau pentasnya hanya terdiri daripada sebuah bangsal beratap tanpa dinding agar dapat ditonton dari semua penjuru.Binaannya tetap kukuh dan gah serta ia mudah untuk pemain-pemainnya bergerak.Orkestranya pula disusun dengan pemain rebab disebelah timur berhampiran tiang seribangsal bagi membolehkan pelakon menghadap kearahnya sewaktu tarian pembukaan (menghadap rebab).

Dalam persembahan Mak Yong, persembahan dibuat secara gerak tari berkeliling dimana ia akan dimulakan dengan acara"buka panggung' untuk mengelak kejadian tidak diingini dan diikuti dengan bertaduh,kemudian upacara menghadap rebab,sedayung Pak Yong,sedayung Mak Yong,Ziarah Bilik Pengasuh(Sedayung panggil Awang),berkhabar dan seterusnya memainkan sebarang lagu atau tari mengikut cerita yang dipentaskan.Persembahan ditamatkan pula dengan "tutup panggung'.Selain daripada watak Pak Yong dan Mak Yong yang berlakon sebagai menteri atau raja,antara watak kegemaran penonton adalah 'peran',seorang pelawak yang mengundang ketawa penonton. Terdapat tidak kurang daripada 30 cerita cerita Mak Yong yang penuh dengan pengajaran namun,hanya 12 cerita yang sering dimainkan.Antaranya ialah Dewa Muda,Bongsu Sakti,Anak RAja Panah Dewa dan Gading Bertimang.Terdapat tidak kurang pula 50 buah lagu Mak Yong malangnya mereka yang mengetahui dan boleh menyanyikannya amat berkurangan.

Dengan diiktirafnya seni ini oleh UNESCO,diharap ia akan dapat dipelihara dan tidak akan hilang ditelan cyber.Banyak langkah yang telah diambil oleh KeKKWA,USM ASWARA serta UiTM untuk memelihara dan mengekalkan seni ini dengan mendidik juga mementaskan ia bagi memperkenalkan kepada rakyat dan diharap langkah ini dapat diteruskan sehingga ke generasi futura.

-sumber ikhsan dari KeKKWA dan USM.

54 comments:

Pegawai Khalwat said...

hang tak sesuai jadi pak yong.

Badan hang sasa dan keraih, tak boleh lentik jari.

Mak Su said...

butaseni pandai ker menari makyong?

meh amik awards kat blog kita... :)

artsoul said...

apa barang p menari pak yong...:p

butaseni said...

pegawai khalwat..............
ha aku tak selentik lat hahahaha,jadi peran jadilah hehehe

mak su...........
tangok pandailah mak su.hahaha

artsoul...........
kabuki?

artsoul said...

hahahahhahaahahhhhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha....jommmmmmmm....

♥ QasiehFirdaus ♥ said...

aku tgk gmbr makyong tu, tingat cite kat astro, yang abah dia marah sbb dia menari tu..

pjoe said...

last time aku tgk org perform mak yong
masa aku darjah 4

ma aku

mf said...

bole.apa salahnya

pandagumuk. said...

pak yong oo pak yong!
hee. eh link tukar http://hatirosak.blogspot.com/
(:

axim said...

info yang menarik..:)

goboklama said...

echo axim :)

butaseni said...

aersoul.............
hmmm

qasiehfirfaus.........
ooooo yg lyn berlakon tu kan?

pjoe..........
dude,mak li dulu mak yong?best tu dude,macam macam boleh ko blajo

MF............
ya tq :)

pandagumuk................
ill check it out,tq

axim dan goboklama..........
kita share.

Anonymous said...

waahh sibuta,ko pernah involve dgn mak yong tak?atau sebagai penonton je?hehehe

Nurbaya Hassan said...

oh ya????

itu bonda beta, Paduka Cik Siti Wan Kembang...
hahaha

poser tahun ni cukup ka?

misikemarikh said...

aku tak penah lagi tengok org menari mak yong nih.

butaseni said...

anony...........
involve tak pernah,tangok pernah hahahaha.

tapi baru-baru ni aku ditawarkan jugak berlakon mak yong ni oleh seorang otai mak yong.heheheh badan aku tak lentik,keraih! hahaha
tapi memang satu seni yg menarik.

nurbaya.....
ya orang itulah yg offer gua hehehehe.
pesal lak?aku bukan period hahahaha

misikemarikh...........
patut tengok bro,sempoi. :)

Nurbaya Hassan said...

mmg la tak period. kalo ye...pelik tuh!!!
kik kik kik

p/s: masih terima tempahan untuk melukis potrait tak?
potrait anak...

butaseni said...

ya masih.nak nak,dapt duit raya hahahaha

Nurbaya Hassan said...

okies. nanti weols calling2 uols k!!!

tegezoot said...

mak yong punya pasai bleh menang festival woo...

PuTeRi CaHaYa said...

herm..mak yong?mantap ni...tp ader ker di kalangan kita nak bt..klu ader, bgtau..nak join...

amer zaman said...

sebenarnya aku tak suka makyong..
itu secara peribadi..

tapi sebagai masyarakat,
walaupun akutak faham bahasa apa yang digunakan

ia perlu dikekalkan!
dijaga!
sebab ia seperti suara
yang akan berbicara dengan waris kita

zul rahman said...

:) butaseni,
"Mak Yong" dipelajari tentang teorinya di 'School of Oriental Studies, Perancis, Eropah'. Malay Literature Studies. "Mak Yong Pok Yong" ini dikatakan dapat mempengaruhi hati dan fikiran rakyat melalui cara yang begitu dalam pemahamannya.
Mereka sedang meneliti kaedah rakyat Kelantan menyampaikan mesej dari raja kepada raja, dan dari raja dan rakyat sesama rakyat. Dalam tu maksudnya. Sudah lama dulu oramg eropah mempelajari & mengetahuinya.. siap ada buku teks (buku rujukan) lagi, warna kuning kelabu depan gambaq depan ada gambaq rumah berbumbungkan rumah Minang Kabau-"Malay Literature". Itu depa, kalau kita; sesetengah drpd kita, bila sebut cerita tentang "Tartuffe" (full title: French: Tartuffe, ou l'Imposteur) pun kita tak tau apadia. Kita sebut "Mak Yong" kat depa, depa tau.
Go, fight for it! :)

butaseni said...

nurbaya..........
ok cantek!

tegezoot.............
hehehe takpa berbaloi.

puteri cahaya............
boleh.sapa nak buat?

ameer zaman..............
takpe tak suka tapi jangan membenci.kita jaga jugak :)

zul.............
whoa!thanks tolong detailkan lagi.banyak jugak aku tak tau tuh.
tabikk.
yeah,we'll fight for it together.

Bunga Rampai said...

Tahniah seni Mak Yong mendapat pengiktirafan ini.

Info Sdr. Zul Rahman itu juga sangat membuka mata.

Selain Mak Yong, ada tak seni lain yang mendapat pengiktirafan Unesco?

Salam cik abang :)

mOhD^.^rAz said...

Suka tgk Mak Yong..
seninya..
memang best..

butaseni said...

bunga rampai...........
hmmm zul memang ada knowledge.teori dan praktikal power.

selain mak yong tak pasti pulak saya,takpe nanti saya gali dan senaraikan,k.tq.

mohd raz..........
ya memang layan beb hehehe

wanie_agk said...

lama tak nonton.

zeqhty said...

Baguslah seni Mak Yong dipertahankan. Tapi kita kena ingat, banyak lagi seni tari lain yang patut juga diberi perhatian dan dipertahankan. Sebagai contoh: joget, inang, zapin ada banyak jenis. Tapi berapa banyak yang kita tahu. Kekkwa, ASWARA mahupun UiTM sebenarnya sangat lemah dari segi dokumentasi seni. Jadi renung-renungkanlah....

butaseni said...

wanie............
jom:)

zeqqqqhty......
ya seni yg lain pun tak boleh dilupa,tulah apa yang aku dok buat ni.bukan setakat mak yong saja,enrty aku kadang kadang diselangi dengan info pasal seni dan tarian traditional kita.ya documentasi memang tak sehebat USM tapi tetap ada iniciatif.kita sebagai individu jugak bertanggungjawab untuk pelihara dan memperkenalkan semula.dah renung dulu :D
anyway,tq for your thought,bernas.

zul rahman said...

Salam,
Butaseni.. betapalah Blog ini sungguh bermakna, lihat saja curahan idea yang tak pernah buntu dan sering berfikir 'demi' kebaikan.
Apalah yg ada pada ilmu saya yang sedikit jika dibanding kan dengan segala. Harapan saya agar kamu terus mentelaah dan menulis.
Mintak maaf jugaklah sebab kesibukkan kerja sebenarnya yang membatasi segala. Ni pun dok tengah cari methoda untuk melompat @ memecahkan batas-batas tu. (Kalau dapat methoda tu, kita share nanti)
[Task: Blog lebih baik daripada E-mail-Apa kata Anda]

Ada lagi perihal 'mak yong' posting' dan 'info related' dgn Blog kamu ini. Tapi yang sebaiknya apabila kamu ketemuinya sendiri, pembacaan dan pentelaahan itu yg sebenarnya membuatkan kita tak mahu berhenti membaca.

Butaseni, teruskan belajar, jangan berhenti belajar. Belajar, belajar dan belajar. Kemudian, tulis dan jangan berhenti menulis. :)

Salam kepada Si Bunga rampai (Amboiiiii naaamaaaaaa.. wangii.. hehehehe)
Come, join us, together we share the idea and infos.

Sahabatku si Buta seni, MAAF- posting Komen pun panjang2 kat Blog you. "Demi Masa" :) ..Maaf, maaf, maaf, sebab tu lah saya buat survey [TASK tadi tu, Blog lagi baik dari e-mail, setuju?]

Butaseni,
You "Terkegzoot" tak kalau saya kata , Orang puteh (matsalleh) dah buat show 'wayang kulit' dan main Gamelan (wayang kulit = untuk tujuan assignment study, Tapi kalau Gamelan', depa dah berjinak2 untuk tujuan komersial). Gamelan tu Full costume! :)
Saya dah tengok dan saya sangat kagum dan sudah pasti, saya jugak 'Terkezooot' ler.
OK, Apa kata kalau depa pulak tanya dan suruh kita bercakap pasai "Tanggo", kalau la depa suruh kita menari Tango pulak, terus jadi hampehhh... contohnyerlahh..

ok, catch up lagi dengan Info lain nanti.

Terima kasih,
ZR

butaseni said...

zul........
ya,tq.
belajar dan terus belajar.sampai kelubang kubur ilmu takkan habis dikaut.

ps:menjawab task kamu itu:email lebih baik dari blog.:D

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft office standard edition 2003 crack, [url=http://firgonbares.net/]c store software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy software packages online store builder software
buy dreamweaver cs2 [url=http://firgonbares.net/]autocad symbols[/url] government discount software
[url=http://firgonbares.net/]software-manager macromedia[/url] kaspersky review
[url=http://firgonbares.net/]or selling software[/url] fix office 2003 oga update
selling education software [url=http://firgonbares.net/]microsoft office home and student 2007 student discount[/b]

Anonymous said...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]adobe software educational discount, [url=http://vonmertoes.net/]os x address book into filemaker pro 9[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] xp home edition oem software sell your software on
buy macromedia dreamweaver 8 [url=http://bariossetos.net/]mobile software price[/url] you buy computer software
[url=http://bariossetos.net/]sell software business[/url] discount software office 2007
[url=http://bariossetos.net/]adobe photoshop cs3 extended free trial[/url] purchase adobe photoshop cs4
http www macromedia com software flashplayer [url=http://hopresovees.net/]free autocad tutorials[/b]

Anonymous said...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy cheap software online, [url=http://vonmertoes.net/]security software reseller[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] windows xp sp1 pro discount software
adobe acrobat pro 9 information [url=http://hopresovees.net/]adobe reader 9 do i need to install acrobat also[/url] filemaker pro 10 torrent
[url=http://bariossetos.net/]designing educational software[/url] adobe photoshop + cs3 + free download + 3rd party
[url=http://bariossetos.net/]android software store[/url] Edition Mac Retail
2008 Standart Edition Mac [url=http://bariossetos.net/]decade software canada[/b]

Anonymous said...

dating agency east [url=http://loveepicentre.com/]farmer singles in england[/url] singles groups georgia http://loveepicentre.com/ dating sote in usa

Anonymous said...

http://newrx.in/whitening/tooth-whitening-product-htm
[url=http://newrx.in/disopyramide/n-despropyl-disopyramide]legal cases drug screening[/url] illegal drug abbreviations [url=http://newrx.in/glimepiride/glimepiride-serum-level]glimepiride serum level[/url]
pharmacy carisoprodol http://newrx.in/glipizide/glipizide-tb24
[url=http://newrx.in/wellbutrin/generic-sr-wellbutrin]discount drugs propecia india[/url] drug abusers brain [url=http://newrx.in/angina/angina-bullosa-haemorrhagica]angina bullosa haemorrhagica[/url]
international diet pharmacy http://newrx.in/bisoprolol/rhoxal-bisoprolol
[url=http://newrx.in/anafranil/does-anafranil-cause-liver-problems]reception island health club[/url] drug test blood pass [url=http://newrx.in/bisacodyl/bisacodyl-tablets-5mg]bisacodyl tablets 5mg[/url] medicare cialis prescription drugs pharmacopeia [url=http://newrx.in/cetirizine/cetirizine-absorption-alcohol]cetirizine absorption alcohol[/url]

Anonymous said...

compare smoke detectors [url=http://usadrugstoretoday.com/products/elavil.htm]elavil[/url] early staph infection http://usadrugstoretoday.com/index.php?lng=es&cv=eu boneless turkey breast receipe http://usadrugstoretoday.com/products/retin-a-0-05-.htm
can i get pregnant whilst taking the pill and the condom breaks [url=http://usadrugstoretoday.com/products/levitra-professional.htm]levitra professional[/url] waffle medical scrubs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/pepcid.htm]free sample zyrtec[/url]

Anonymous said...

http://meen.in/carbohydrates/three-foods-mich-have-carbohydrates
[url=http://meen.in/cephalexin/cephalexin-no-prescription]illegal drugs identification[/url] over the counter drugs information [url=http://meen.in/fenofibrate/how-does-fenofibrate-work]how does fenofibrate work[/url]
charts on club drugs http://meen.in/flagyl/flagyl-500mg-no-rx
[url=http://meen.in/finasteride/trade-leads-buy-finasteride]zurtech drug description[/url] sale levitra [url=http://meen.in/clarithromycin/clarithromycin-dose]clarithromycin dose[/url]
philipines anti drug agencies http://meen.in/cialis/levitra-vs-cialis
[url=http://meen.in/ciprofloxacin/ciprofloxacin-prostrate]sudden seizures drugs[/url] serotonin drugs [url=http://meen.in/fluconazole/fluconazole-sore-tongue]fluconazole sore tongue[/url] definition of conventional drug [url=http://meen.in/cleocin/cleocin-antibiotics]cleocin antibiotics[/url]

Anonymous said...

allegiant airline travel packages http://greatadventures.in/plane-tickets/tickets-plane used travel trailer cabinets
[url=http://greatadventures.in/airline/airline-shorts]how to shop holiday air travel rates[/url] travel time from new york to trinidad [url=http://greatadventures.in/adventure/non-download-free-adventure-and-quest-games]non download free adventure and quest games[/url]
travel coffee cups http://greatadventures.in/cruises/travel-and-tourism-cruises
[url=http://greatadventures.in/inn/green-apple-inn-freestone-california]hawaii travel big island[/url] bolton travel clinic [url=http://greatadventures.in/hotel/hoters-hotel-las-vegas]hoters hotel las vegas[/url]
travel power adapters surge protection http://greatadventures.in/travel/airstream-travel-tralier kuoni travel agency in usa [url=http://greatadventures.in/motel/hotel-motel-medina-ohio-and-rates]hotel motel medina ohio and rates[/url]

Anonymous said...

business travel apartments brussels http://atravel.in/cruises_hawaii-cruises-from-us how does dna travel inside of us
[url=http://atravel.in/travel_santa-maria-travel]travel sizes[/url] european travel insurance [url=http://atravel.in/cruise_silver-shadow-cruise-lines]silver shadow cruise lines[/url]
cheapest travel sights http://atravel.in/car-rental_alamo-rental-car-discount-code
[url=http://atravel.in/tourism_nelson-county-tourism]rainbow travel trailer[/url] pine mountain ga travel and tourism [url=http://atravel.in/lufthansa_boeing-duluth-mn]boeing duluth mn[/url]
travel postcards http://atravel.in/vacation-packages_vacation-packages-to-africa adventure travel namibia [url=http://atravel.in/airlines_malaysian-airlines-sexy-stewardess]malaysian airlines sexy stewardess[/url]

Anonymous said...

lauren bernat http://topcitystyle.com/philipp-plein-women-s-tops-brand31.html hot pink shoes [url=http://topcitystyle.com/white-classic-color4.html]sudini shoes[/url] knockoff designer hand bags
http://topcitystyle.com/frankie-morello-t-shirts-for-men-brand19.html make polish horseshoes [url=http://topcitystyle.com/s-men-size10.html]red hot lauren free movies[/url]

Anonymous said...

adult cake baking pans http://pornrapidshare.in/teens-top/science-projects-for-teens
[url=http://pornrapidshare.in/defloration/little-lolita-defloration]adult toys nz[/url] black cat series hentai [url=http://pornrapidshare.in/free-xxx/xxx-migets]xxx migets[/url]
foxy nudes hentai http://pornrapidshare.in/vagina/virgin-vagina-pictures
[url=http://pornrapidshare.in/hot-teens/teens-with-braces-sex]tidus lulu hentai neko fanfic[/url] bipasha sexy images [url=http://pornrapidshare.in/teen-model]teen model[/url]
free extreme anal pics http://pornrapidshare.in/toon/loli-porn-toon-preteen
[url=http://pornrapidshare.in/modelos-teen/free-teen-butt-pics]spanish porn gallery[/url] free superheroine hentai [url=http://pornrapidshare.in/xxx-girls/forced-xxx-videos]forced xxx videos[/url]
xxx adult vidios http://pornrapidshare.in/tits/naughty-teachers-with-big-tits
[url=http://pornrapidshare.in/toon/xxx-toon-video]teen amatuer porn[/url] famouse porn movies [url=http://pornrapidshare.in/teen-love/teen-car-insurance-in-michigan]teen car insurance in michigan[/url]

Anonymous said...

online free adult movie http://theporncollection.in/gay-video
[url=http://theporncollection.in/masturbating/masturbating-and-wetting]anal sex porn xxx[/url] silk lubricant [url=http://theporncollection.in/gay-video/democrats-caught-in-gay-sex]democrats caught in gay sex[/url]
anal sex porn xxx http://theporncollection.in/gay-anal/free-gay-bear-sex-pics
[url=http://theporncollection.in/orgy/girl-orgy-photos]rough teen porn videos[/url] porn sites video color [url=http://theporncollection.in/orgasm/check-by-phone-orgasm-denial]check by phone orgasm denial[/url]
adult yorkie available http://theporncollection.in/gay-porn/moldova-gay-boys
[url=http://theporncollection.in/gay-movie/gay-friendly-doctors-iowa]hardcore ebony anal sex[/url] adult model uk [url=http://theporncollection.in/lesbian-sex/lesbian-heels]lesbian heels[/url]
sweetpieceofash dildo http://theporncollection.in/porn-girl/country-girl-porn-thumbnails
[url=http://theporncollection.in/porn-galleries/porn-lesbian-sites]best porn on web[/url] amateur photographer mike maginnis [url=http://theporncollection.in/porn-galleries/figure-skater-turned-porn-star]figure skater turned porn star[/url]

Anonymous said...

wynnsong mobile http://www.orderphonetoday.com/r880-dual-band-single-card-with-java-unlocked--item42.html logic games for windows mobile 6 [url=http://www.orderphonetoday.com/v200-quad-band-dual-card-with-bluetooth--item77.html]apply for a marriage license in mobile al[/url] nicu mobile unit

Anonymous said...

bipolsr disorder [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-acidez.htm]anti acidez[/url] diet plan for reducing high blood pressure http://usadrugstoretoday.com/products/cytoxan.htm
heart of darkness setting [url=http://usadrugstoretoday.com/products/altace.htm]altace[/url] online drug store without prescription [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/gastrointestinal.htm ]st johns premier plus health plan [/url] medical sip
medical working capital [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/female-enhancement.htm]female enhancement[/url] drugs to cure the placenta previa http://usadrugstoretoday.com/products/femara.htm
manic depressives with dube syndrome [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/arreter-de-fumer.htm]arreter de fumer[/url] stanley bipolar disorder 2008 [url=http://usadrugstoretoday.com/products/arava.htm ]health risks of human enhancement [/url] florida board chiropractic medicine

Anonymous said...

women shoes http://www.thefashionhouse.us/l-sport-size7.html cheap baby phat clothes [url=http://www.thefashionhouse.us/dark-red-navy-blue-multicolored-men-color67.html]washoes[/url] chanel
http://www.thefashionhouse.us/pink-stretch-jeans-color10.html copies of fashion stylist resume [url=http://www.thefashionhouse.us/blue-turquoise-t-shirts-for-men-color79.html]replica gucci twirl watch[/url]

Anonymous said...

fashion trends http://luxefashion.us/dark-brown-shoes-color29.html news in the fashion industry [url=http://luxefashion.us/-button-down-tops-shirts-category47.html]cato fashion store[/url] professional website designers
http://luxefashion.us/52-armani-size3.html unusual designer handbag [url=http://luxefashion.us/women-page35.html]medieval shoes[/url]

Anonymous said...

petite fashion http://luxefashion.us/?action=products&product_id=1120 nude fashion models [url=http://luxefashion.us/de-puta-madre-69-on-sale-brand15.html]mesh clothes[/url] hunting clothes catalogs
http://luxefashion.us/roberto-cavalli-casual-brand7.html lauren graham nude [url=http://luxefashion.us/off-white-navy-blue-color17.html]replica chanel logo earrings[/url]

Anonymous said...

casinos in albuquerque http://xwn.in/casino-playing-cards_opah-playing-cards casino of pope pius iv
[url=http://xwn.in/online-casinos_station-casinos-in-las-vegas]harness raceing off track betting parlors[/url] casino nova scotia parkade [url=http://xwn.in/gambling-online_gambling-and-sprts]gambling and sprts[/url]
baccarat nativity scene http://xwn.in/jackpot_five-dollar-slot-jackpot-vegas
[url=http://xwn.in/bingo_cardinal-ohara-bingo]ttn lottery[/url] phoenix band new york new york casino [url=http://xwn.in/slot_slot-machine-buy]slot machine buy[/url]
tolsa casinos http://xwn.in/online-casino_terribles-casino-in-missouri hi li betting [url=http://xwn.in/gambling-online_gambling-help]gambling help[/url]

Anonymous said...

volkswagen dealerships in charlotte http://xwm.in/aprilia/aprilia-rsv-pdf fw dodge reports
[url=http://xwm.in/geo/geo-metro-transmission-cintrol-module-burnt]manual gasolina gli logus volkswagen final placa portascmbio[/url] heater repairs 2002 dodge intrepid [url=http://xwm.in/daihatsu/daihatsu-charade-specifacarions]daihatsu charade specifacarions[/url]
automobile culture http://xwm.in/rally/rally-sport-brakes-rear
[url=http://xwm.in/oldsmobile/oldsmobile-455-engine-blocks]auto range scope[/url] volkswagen wwii [url=http://xwm.in/saab/saab-electronics-testing]saab electronics testing[/url]
volkswagen gti vr6 upgrades http://xwm.in/chevrolet/bradley-chevrolet-franklin-indiana
[url=http://xwm.in/buick/buick-sye]value of 2003 volkswagen passat station wagon[/url] hillsboroug auto marks [url=http://xwm.in/aprilia/aprilia-australia]aprilia australia[/url]

Anonymous said...

patch adams movie review [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_last_american_virgin/]the last american virgin[/url] united artists astoria movie schedule http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_film-noir-movies/ houston texas movie theaters
dvd movie releases [url=http://moviestrawberry.com/films/film_baraka/]baraka[/url] cheap movie downloads http://moviestrawberry.com/films/film_excellent_cadavers/ movie forums
gandhi movie summary [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_cat_in_the_hat/]the cat in the hat[/url] free download hind movie songs
how can i make a movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_elegy/]elegy[/url] movie the promise political http://moviestrawberry.com/hqmoviesbyyear/year_2008_high-quality-movies/?page=12 dbz movie 14
movie twins [url=http://moviestrawberry.com/films/film_strip_club_king_the_story_of_joe_redner/]strip club king the story of joe redner[/url] are there any sexual scenes in the movie shooter http://moviestrawberry.com/films/film_book_of_love/ apple movie rogue assassin

Anonymous said...

cambridge mn movie theatre [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_acid_house/]the acid house[/url] species movie http://moviestrawberry.com/films/film_a_good_year/ watch endgame movie
break dance movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_corporate_affairs/]corporate affairs[/url] tranformers the movie http://moviestrawberry.com/films/film_brideshead_revisited/ nao yoshizaki movie clip
movie paljas [url=http://moviestrawberry.com/films/film_dogville/]dogville[/url] teendreamsnetwork movie
video game turned movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_ron_clark_story/]the ron clark story[/url] movie called the explorers http://moviestrawberry.com/films/film_the_last_drop/ florence movie theaters sc
drive in movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_american_zombie/]american zombie[/url] invensable movie http://moviestrawberry.com/films/film_dane_cook_vicious_circle/ adult movie list

Anonymous said...

channel structure movie clipings [url=http://moviestrawberry.com/films/film_black_snake_moan/]black snake moan[/url] who drected the movie the colour of friendship http://moviestrawberry.com/films/film_xxx/ stills from the movie equinox
movie called it waits [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_poker_house/]the poker house[/url] yourchoice movie insatiable http://moviestrawberry.com/films/film_all_the_cats_join_in/ movie the pacifier
pabblo sanchez movie director [url=http://moviestrawberry.com/films/film_war_wolves/]war wolves[/url] intentions movie trailer
free incest movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_dana_carvey_critics_choice/]dana carvey critics choice[/url] team tonka movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_crying_game/ free tgp creampies movie
sorry haters movie reviews [url=http://moviestrawberry.com/films/film_ice_spiders/]ice spiders[/url] movie actress baby actor child singer bailey baker aka stage http://moviestrawberry.com/films/film_the_safety_of_objects/ funny mpeg movie