Friday, April 18, 2008

Baju Pengantin Tisu Jamban!

Sehari didalam kelas, aku kebuntuan untuk mengajar kerana anak-anak murid aku kali ini sungguh cekap dan cepat sekali bekerja,setiap tugasan yang diberi dapat disiapkan dengan pantas sekali tanpa kesalahan sehingga aku kekurangan idea untuk mengajar,masa kredit masih panjang untuk aku teruskan.

Kemudian datang kerani kolej aku memberikan poster serta borang untuk pertandingan "Toilet Paper Wedding Gown'.Lalu ia menjadi satu tugasan yang wajib untuk mereka.Dengan nada paksa aku meyuruh mereka menyertai dan menyiapkannya didalam kelas aku.Sungguh diktator hehehe.

Ingin aku kongsi dengan kalian proses pembuatan baju pengantin ini.

Bahan-bahan yang dibenarkan untuk pembikinan.(Tisu tandas,tisu,gam dan pita sahaja)

Langkah pertama,siapkan pola asas mengikut bentuk badan juga dengan menggunankan tisu dan gam.Base ini haruslah dibuat dengan tebal supaya ia lebih kukuh dan dapat dipakai oleh model tanpa sebarang masalah.Jika menggunankan kain,cara ini dipanggil 'Draping Technique'.Selain itu,pola yang dihasilkan mengikut ukuran diatas kertas juga digalakkan,kerana ukurannya lebih tepat tetapi dengan drape,ia lebih pantas.

Beginilah bentuk pola asas mengikut bentuk badan setelah selesai dibentuk.

Beginilah rupa baju pengantin yang sudah siap dihias permukaannya dengan bebunga serta hiasan-hiasan yang lain.

Siap! Segalaanya berjalaan lancar.Projek ini cuma memakan masa dua hari termasuk proses menunggu gam kering.Mereka hendaklah menghantar foto baju ini dari sudut depan,tepi dan belakang kepada penganjur (Gurney Plaza) Kesemua murid-murid aku tersenyum puas setelah sepuluh baju yang telah siap diletakkan disuatu sudut 'Fashion Department' ini.

Lebih memeranjatkan dan mengembirakan kami,keesokkan harinya kesemua peserta mendapat panggilan daripada penganjur mengatakan yang mereka semua layak keperingkat akhir pertandingan itu yang akan diadakan di Gurney Plaza pada Sabtu 19/4/2008 jam 1.30 petang.Ia juga dapat menaikkan nama kolej aku.


ps: CEO dan Principle tersenyum lebar bila tengok muka aku hihihi.

38 comments:

Puteri Cahaya said...

wau..dasyatttt... baguih2.. dia pun t'senyum bangga.. (habis terkoyak rabak seluar tu)

Pegawai Khalwat said...

Awat masa buat tu tak buat kat model manusia?

Awat buat kat patung?

Celuih ka nanti orang nak pakai?

Psss... kompang nanti pengantin pakai baju tu ka?

butaseni said...

puteri cahaya............
hmmmm dah koyak seluaq ni...kembang bos puji hehehe

pegawai khalwat.....
boleh pakai aih.tak nampak gambaq yang 1st tu?!tu oranglah.

aim-a said...

pergh...nak tempah ngan ko laa mcm nih..jimat pun jimat..hihihi :P

eh..ko cekgu apo eh?

artisticklytouch said...

sapa nak kawin, buat ja baju dengan toilet paper murah tau kat jusco! patutlah cina2 suka beli banyak2...depa meniaga baju pengantin rupanya

KAMATO said...

Terpegun aku dengan kehebatan anak2 murid mu

pandagumuk said...

cantik siot.kalau pakai leh bwk lari2 x?(bajet kawen ade scene lalrik2)
congrats masuk finale.

amer zaman said...

wow.

menarik.

kamu guru yang hebat.

rena said...

creative betul student2 skang..
(saya tahu kamu msti jwb "tgk la saper lecturer diorang")

anyway, gud luck!!

AzizulHafiz said...

hahaha... klu time tibe-tibe hujan abis bogel pengatin.. hahaha..

m i n e r a l . . . said...

takkan CEO senyum jerkk...
gaji tarak naik ka, pangkat ka, saguhati ka, bonus ka... brg semua sudah naik maaaaa...

kekekekeke....
apa-apa pun student hang mmg kreatif....errr mcm lecturernya (mcm ade pisau jer kat leher nie)

jejeje

pjoe said...

pasti aku mendoakan hujan turun!
ngeeee

QasiehFirdaus said...

uih.. beh nye.. ape kelayakan yg perlu ada untuk mendaftarkan diri dalam kelas anda? sy sgt berminat.. :P

butaseni said...

aim-a..........
fashion design,fashion illustration,drawing,colour study,art history,basic fine art,garment technology,pattern grading,textile design ...fuuhhh....textile science,history of costume,basic painting.................................................................................

art............
kalau baju tu rosak,tisu tu masih boleh diguna hahahahaha

kamato.............
hmmmm xde apa yg hebat pun,sebab memang itu yang diorang belajar hari hari.

pandagumuk.............
boleh,lepas lari berpeluh nak pak habih luar dalamnya.

amer zaman...........
ish (blushing)

rena...........
aik mana tau dlm hati kata mcm tu?

azizulhafiz..........
a'ah ye tak ye jugak kan?

mineral.............
naik gaji?pangkat?mata aku kena sepet skit baru boleh kot hehehe

pjoe........
cis!

qasiehfirdaus.............
mendapat 5 kredit dalam SPM trmasuk pendidikan seni.yg paling penting duit banyak hahahaha

- G O R O - said...

Salam..

Ada model yang akan memakai baju itu?

Stategi yang bagus tuan pensyarah.
Ha3

Mimi Amilia said...

menarik sungguh,
lagi menarik kalau tetiba baju pengantin tisu yg dipakai oleh model tiba2...koyak.

adeh...ehehhee

orang kampung said...

nak mintak jadi guru besar nampak kurang ajar sangat....mintak jadi anak murid je la....boleh kot. Sebab aku tengok amoi tu macam cun ja hahahahahahahahahahahahahha

ratnakesuma said...

genius...


hehehehe....

Sastri said...

uih... kalau nak pakai, kena dilekatkan ke badan la ek... takleh imejin wooo... keskeskes... :p

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

perghhh!!cantikkkk!!!!

aim-a said...

wah..suspect2 giler ah kat cekgu cam ko nih..aku nak jadik anak murid ko la..:D bley trime saye ke cekgu? hihihihi :P
by the way..dlm cite enigma tu..ko yg mane satu eh?yg gaduh pakai baju putih or yang kne bunuh tuh?

butaseni said...

goro...........
bukan strategi.memang kena pun.

mimie...........
dalam pembikinan (fitting) banyak kali koyak hehehe

orang kampung........
semua amoi fashion cun cun hihihi

ratnakesuma.............
Tq.salam kenal.

sastri............
ye betul.mula atas patung then atas orang.

watashi............
:D
TQ.

aim-a.............
boleh terima,tapi kolej ni,on kos nya mau banyek!hehehe
dlm enigma tu aku kena pukul dgn farid kamil dalam disco,pasal hutang.tu je.

Mak Su said...

boleh tak buatkan baju pengantin untuk saya, ie pengantin remaja yang dah kertu aka purbakala, yang bersaiz banyak xxxxx... timakasih

arianna adrizal said...

wow~ hebatnya.. tahniah!

dulu anne pun penah paste gambar toilet paper~ wedding gown ni. tak sangka kat m'sia pun ada orang yang bole buat. :)

dotterHMS said...

wahhhhh...! buat kan aku satu! he he he.. best! best! best!

~aku terlupa nk tgk ENIGMA. scene ko dh lps ke???? aiseymen!

butaseni said...

mak su.....
boleh mak su yang remaja hehe

adrianna adrizal.............
ye ke?apa tajuknya saya nak tengok.

dottter.........
oi,bila kau nak kawin?aku sponsor tisu paper sudahlah hihihi

scene aku dah lepas,episode 6,aku pun tak dapat tengok,tengah praktis student aku ramai ramai call.

lindosh said...

sangat kretip btol laa.. nampak cantekk

Danisha said...

Kalau dari gambarnya, tak perasanpun baju tu dari tisu...Cantik gila........

Mahaltak kalu nak tempah untuk kahwin?...heheheh.....

butaseni said...

lindosh........
mekacih.

danisha............
nak tempah?murah ja.harga dia 2 roll tisu jamban je hehe

blackpurple @ jowopinter said...

Tahniah! Sungguh kreatif!

Boleh dikomersialkan tu.....

Err...Kalau buat pakaian tidur boleh tak pakai tisu tandas...?

.:HalogAmora:. said...

all the gown turn up good! not bad eh!

syabas cikgu, syabas!

CerminDiri said...

salam kehidupan,

dengan tisu aje?... itulah manfaatnya bila manusia menggunakan kelebihan akalnya.

muadzlife said...

uhuuu..sungguh creative dan berbakat..:)

butaseni said...

jowopinter........
baju tido degan tisu adalah rekaan untuk golongan yang pasangannya kurang sabar hahahahahaha

halogamora............
thanks eh hehehe

cermindiri...........
hehe akal dan tisu .tq

muadzlife...........
tq tq.salam kenal.

dotterHMS said...

taun ni jgk... insyaAllah. doakan tau! :D

~okey... nnt aku boh nama ko dlm list sponsor ye! kui kui..

PrincessAnnA said...

terima... kasih... cikgu

Hehehe..

*tersenyum lebar di depan anda*
hahahahahahaa

aku n dia.. said...

tersenyum lebor sehingga berkedut2 muka.. :D
hahahaaha

the said...

Very informatic website. I got many business contact details here. Manufacturers India, Suppliers Surat, Exporters Gujarat, Wholesalers, Agencies Yellow Pages and Directory