Thursday, December 6, 2007

Bermula Episod Baru...........

Tidak sempat penat dibadan hilang dan lebam bengkak dikaki surut bahana adegan stunt dalam Devian Dogma di Kuala Lumpur,kini bermula satu lagi episod baru.Kini giliran bangsawan 'Tengku Putri Salasiah' anjuran KEKKWA,Pesta Pulau Pinang dan Budaya Sari P Pinang pula dipentaskan di Taman Budaya Tanjung.

Berkisarkan sebuah cerita tentang kemelut yang melanda sebuah negeri akibat ketamakan dan ketidak adilan kuasa serta tidak amanah para pentadbir sebuah istana,Tengku Puteri Salasiah juga mempunyai keistimewaannya sendiri dengan isi tersirat atau metafora yang mahu disampaikan oleh penulis dan pengarah begitu jelas sekali dapat dibaca oleh penonton kelak.


Tuan pengarah serta penulis skrip Dato Prof Ghouse Nasruddin juga akan beraksi pada persembahan ini dengan rebabnya.

Seperti biasa bangsawan memerlukan ramai kepakaran dalam pelbagai segi seperti jabatan tarian,lakonan,persilatan,teknikal,set juga ahli muzik dan setiap jabatan akan bertungkus lumus untuk memperkemaskan bahagian masing-masing menjelang hari persembahan.Disini aku ingin berkongsi dengan kalian kesibukan dibelakang pentas oleh semua pakar-pakar yang ada.


Para krew pentas dengan tekunnya melukis motif-motif pada papan lapis yang akan dijadikan hiasan dalam istana (set).

Tokey Pangggong juga tidak ketinggalan menyibukkan diri dengan wayar-wayar untuk lampu -lampu pentas nanti.

Kostum yang sudah sedia digantung untuk dipilih dan dipakai oleh para pelakon dan penari.


Pengurus pentas dan penolongnya sibuk berbincang dan 'buat pandai' bagi melancarkan lagi perjalanan cerita.


Dibelakang pentas jabatan silat pula tidak ketinggalan berkuntau bagi memperkemaskan lagi langkah.


Inang-inang dan penari tekun mendengar arahan.


Tarian juga digilap pada saat-saat akhir bagi melentikkan lagi pergerakan.


Kini giliran pelakon pula memperkemaskan lakonan dan emosi masing-masing.

Pada hujung minggu ini akan berkumandanglah lagu lagu serta dialog melayu klassik di Taman Budaya Tanjung serta terjahan terjahan keris diatas pentas.Dengan segala persiapan sudah hampir lengkap,harap-harap segala-galanya dapat berjalan dengan lancar.

34 comments:

Pegawai Khalwat said...

Oi, awat gambaq blur?

Bukan hang pakai Sony Ericsson 3.1 Megapixel?

Atau hang tak reti tangkap gambaq?

Ha haha....

Apa-apa pun, break a leg!
Ha haha ha.....

Mak Su said...

semoga berjaya

Sastri said...

hmmm... banyak kan persediaan yang perlu dibuat... semoga semuanya berjalan dengan lancar... all the best!

bunga rampai said...

Ya, break a leg!

Salam :-)

alan zed said...

sungguh aktif. moga sukses ya. :)

blackpurple @ jowopinter said...

Lama betul aku tak tengok bangsawan. Kali terakhir di manapun dah tak ingat. Tapi masa itu kecil-kecil lagilah.

Tahniah! Semoga berjaya dengan pementasan itu nanti.

butaseni said...

pegawai khalwat.............
a'ah ek,pasai apa blur aku pun tak tau.mungkin kat dalam tu banyak semangat jahat kot hahahahaha

ps:3.2 actually :P

mak su................
trima kaseh :)

bunga rampai................
argh takut patah kaki bila stunt lagi.hehe tq

alan zed..............
iotulah nyawa aku hehehe
tq bro.

butaseni said...

jowopinter...............
ya,kau patut datang hehehehe

Nunn said...

susah juga ye nak buat teater ni....

lindosh said...

ala nak blaja menari gak le.. kasi lentik wakakak

rena said...

mesti best kalau dapat tgk korang buat preparation.. macam devian dogma hari tu..;)

butaseni said...

nunn..........
ui memang susah,tambah tambah llagi bangsawan.

lindosh..........
taman budaya johor ada klas,join lah.mesti best punya.

rena..........
ui rena,kali ni lagi best.

jinggo said...

tak pa kita tunggu hari show nyaaaa...........
akan di jayakan dengan jayanyaaaa.......

jinggo said...

tak pa kita tunggu hari show nyaaaa...........
akan di jayakan dengan jayanyaaaa.......

iNsaN BiaSa said...

bro...nk tgk gak..tp jauh laa nun disana..xde wat kt KL ke..??

cheerio

Miz

ninadewe said...

bro, saye tukar name blog in order to ’saje-saje’.. hehe.
klo rase rindu nk jenguk my blog, tukar la link nye :
ninadewe –> adwthingy
thx for ur attention ^_^

n,
klo boleh.. bg alamat e-mail..
plan nak buat blog tu private.
tp, tgh menimbang-nimbang lg nie..
lom pasti. just in case.
tengkyuuu.

pandagumuk said...

hip hip hooray!moge berjaye.
ade kerja kosong krew pentas x?

- G O R O - said...

Hectic

Congrats bro for new projek..
Expected akan pergi Penang mungkin 22hb 12 atau 23hb..
Anything aku kontek ko okay.

.:HalogAmora:. said...

seronok tgk teater ni...bila la nk wat teater kat kl ni bro?

:: dotter HMS :: said...

ooooo... pakai henpon baru ehhh..?

m i n e r a l . . . said...

rebab... wahhhhhhhh lama tak dengar perhhh sure mengasyikkan.

semoga segalanyer berjalan lancarrrrrr.. aminnn

Rasha_rz said...

o.ini blog butaseni? ini celikseni... akak baru jumpa blog ni, masuk melalui pintu zalisa.

akirasuri said...

wah!
sungguh glamer incet butaseni ni :)
nanti kalau saya ada kesempatan menonton teater-teater incet buta seni, nak otograp ek :D

he he he!

Oh! Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan insya-Allah..

butaseni said...

jinggo............
ya show mesti gempak sebab pengarah ramai hahahahaha

insan biasa............
jemputlah datang jugak hehehe
dua minggu sudah baruuuu saja kitorang show kat KL.
insya allah tahun depan ye

ninadewe.............
kenapa sekarang semua orang mahu private kan blog ye?

psyfool78@yahoo.com

panda............
kerja kosong?adeeee datang je mesti ada kerja nak suruh buat :)

goro............
ya memang hectic glee.
ok sampai call aku,kita pekena pasemborrr hehe

halogamora............
barruuuuu je buat.:P

dotter.............
mana ada,aku tambah 1 lagi fon sbb ramai org pakai 012,so murah sikit nak call hehehe

mineral.............
ya bunyi rebab sungguh memukau aku.
tq bro.tak nak datang ke? :D

rashe.............
trima kaseh atas lawatan.
salam kenal.

akirasuri............
glamer?tak masuk tv pun hehhehe

ninadewe said...

private kan blog sbb ada org menceroboh masuk.. i x sukeee.. hahah..

wanie_agk said...

ada kerja kosong tak kat bahagian penari tu? ha ha!

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

bila nk wat show kt sinun???

:: dotter HMS :: said...

ooooo... hang ada no. 012 ke? pass kat aku... jimat sket kalu aku nk SMS hang.. he he he..

butaseni said...

ninadewe.............
ui penceroboh?ape dioarng buat?

wanie...........
adaaaa tapi kena lentikkan tuuttt hehehe

watashi..............
ha memang kami plan nak buat show kat sinun pun :D

dotter............
ceh,buang karen.sejalk bila kau dok sms aku?:P

Wira Nordin said...

good luck kamu
apa peranan kamu?

pjoe said...

so..
mcm mana dude?
everything went smoothly?

butaseni said...

wira nordin..........
tg bro.gua jadi datuk laksmana jahat,scene last fight dengan hero.

pjoe..................
hah semuanya satle!hehehe

:: dotter HMS :: said...

oooooo... kemut & kedekut hang nooooo...!! sejak2 dh ada yg tercayang niiiiii..! ahakzzzz!

::QasiehFirdaus:: said...

saya takot tgk gmbr sesumpah yg besar tu.. :)