Thursday, April 26, 2007

Semalam gua menangis atas katil:(

Masa aku kecik-kecik dulu (masa zaman video) dulu bapak aku selalu suka sewa video dari kedai.Macam biasalah aku selalu suruh dia sewa cerita kartun dan 'action movieslah' kalau ada cerita melayu pun mesti cerita yang yang ringan,komedi dan mudah untuk budak 3-6 tahun faham.

Tapi ada sekali tu dia sewa satu cerita melayu yang agak heavy untuk aku faham tapi aku layan,satu haram pun aku tak faham masa tu tapi yang aku ingat theme song dia memang best,touching,jiwang dan sedap sekali, 'simfoni kasih' nyanyian Ogy Ahmad Daud,tajuk crita ni 'Abang" lakonan,skrip,arahan Datuk Rahim Razali.Dan bapak aku kata kat aku 'cerita ni memang best,ayah nak cari tape ni sampai dapat,beli dan simpan untuk collection'.
Selang beberapa tahun lepas tu crita tu ditayangkan di stesen tv utama pada masa tu tapi masa tu video rumah aku pulak rosak,tak sempat nak record.Ayah aku punya frustlah,macam baru putus cinta.Aku pun layanlah cerita tu,masa tu aku darjah 6,bolehlah aku faham sikit jalan cerita dia.'Bestlah ayah crita ni'.Bapak aku pun diam sebab frust tak dapat record.

Zaman dah berlalu dari video tape ke VCD,dari VCD ke DVD aku pun sama dok caaaaaari cerita ni.Sampai masa aku terlibat dengan Festiva Teater Malaysia 2006 baru-baru ni pun aku dengan rakan-rakan yang akrab ni pun merayau di sekitar KL untuk cari cerita tu.Lain pulak yang kami beli.Member aku dapatlah beli cerita yang dihajatkan 'Merah",maklumlah nak cari VCD cerita yang best bukannya senang.Tanya punya tanya memang menghampakan.

Tiba-tiba waktu aku pegi cari kasut office di sebuah shopping complek, dengan tidak semena-mena aku terjumpa DVD cerita tu dan banyak lagi DVD cerita melayu yang best-best.
Apa lagi aku pun tangkaplah.Balik rumah lepas bersama rakan-rakan yang lain aku pun layanlah crita ni...........fuhhhh memang best.Pelakon semua memang power,Rahim Razali,Ahmad Yatim,Ogy,Noorkumalasari,Ahmad Tarmimi Serigar.Sekarang ni bolehlah faham sikit lakonan yang best dan yang tak best.Bagi aku(orang yang tak pandai menilai ni)memang high standatd gile.Jalan cerita dia memang 'perfact' sampai air mata meleleh beb atas katil.SYYYYYYYYYYYY jangan bagi tau orang aku menangis.

p/s:sape2 yang nak pinjam...............JANGAN HARAP

8 comments:

Paris said...

ahahahhaha... sapa2 nak pinjam jgn harap?hehhehe! huhuuhuhu!

Pegawai Khalwat said...

Aku tak mau pinjam.

Aku nak copy.

butaseni said...

ok,ok.dua org ni je boleh.
kpd paris,boleh sayang.
kpd pegawai khalwat hhhmmmmmm bbboooleh!!

tegezoot said...

cita 'merah' tak semerah tajuknya! aku pun sama dgn pegawai khalwat, tak nak pinjam tapi nak ambik terus secara paksa!

artisticklytouch said...

eleh hang mmg kuat nangis

butaseni said...

kepada tegezoot
setapak melangkah maut padahnya!!
kau sepoi.sepoi si tudung harimau!!

butaseni said...

ahaa!the Giligan Island has spoken!(bapak surealist pulau pinang)dululaaahhhhhhh:P

jinggo said...

wei aku on nak jugak....
PK nak copy....
copy banyak-banyak sikit........
ingat kat kawan2 sama......
aku pon nak jugakkkk.......