Thursday, October 30, 2008

Sementara..............

Ijinkan aku berhalimunan seketika atas hambatan kerja demi mengejar mimpi.

Akan kembali bersua bila diijinkan masa.

Tuesday, October 21, 2008

Immortal!




Do you know what's there, waiting,beyond that beach?



IMMORTALITY! Take it! It's yours!


-Achilies (Troy)

Friday, October 17, 2008

Uji Bakat Illustrasi?

Selalunya kalau terima panggilan dari sebuah produksi ni sudah pasti tawaran berlakon akan tiba,sama ada drama,iklan atau filem.Bila talipon berbunyi,teruja aku melihat nombor syarikat itu tertera di skrin talipon aku,ingatkan tawaran berlakon seperti biasa.Tapi hari itu agak lain sikit bunyinya."Sebenarnya kali ni kami bukan nak offer kau berlakon,tapi nak offer lukisan kau berlakon".Pelik bunyinya,tapi itulah yang syarikat besar itu tawarkan.Setelah mereka tahu yang aku juga boleh melukis,aku diminta untuk menyiapkan beberapa jenis lakaran atau stroke ilustrasi untuk mereka cadangkan kepada sebuah syarikat makanan ringan.Wow!


Salah satu ilustrasi yang aku siapkan(Yang diluluskan)
Bagai nak rak,gila jugak aku menyiapkan 3-5 stroke berbeza yang perlu di email dalam masa dua hari.Akhirnya,salah satu stroke diterima dan produksi itu berjalan dengan segera demi mengejar deadline.
Ku sangkakan pereka-pereka syarikat tu dapat menyiapkan animasi tu dengan mudah memandangkan ada satu software animasi yang boleh menggerakkan sendiri sebarang ilusterasi,rupanya aku diminta pulak untuk menyiapkan kartun sehelai demi sehelai seperti dibuat Walt Disney 50 tahun dulu.Aduh,mampus!


Bersengkang mata aku siang malam menyiapkan beratus sketch berpandukan 'story board' yang dikirim.Sambil mengajar pun tangan aku terpaksa bergerak.Memandangkan aku di utara,syarikat tu pulak di KL jadi setelah siap dan aku email,siap dan email.Itu saja jalan untuk kami berhubung.






Banyak juga masa bersama sama kawan-kawan,rumah terbuka perlu aku korbankan.Tapi demi perhubungan dan sesuap nasi tambahan,bersemangat jugak aku menyengkang mata.Jika kufikir balik,bagus juga untuk 'port folio' aku,hmmm takpelah buat saja sampai siap.


Sehari selepas lukisan terakhir dikirim,aku terima panggilan produksi tu."mesti nak bincang harga ni hehehehe" rezekiallah.Rupanya berita buruk yang aku dapat.Atas sebab masalah teknikal dan kekangan masa,projek ini tidak dapat diteruskan.Kedua-dua syarikat ni gagal untuk mendapat persetujuan dan sefahaman antara mereka.Malang,sungguh malang nasibku.
Perlukah aku menangis atau perlukah aku mencarut? (@#%$&*%)

Monday, October 13, 2008

Siap Sudah!


video

Lama aku menunggu dan akhirnya siap sudah muzik video 'Sepanjang Hayatku" nyanyian penyanyi baru J'Zelynn.Sedang aku sibuk menaip,minah campuran Cina Mat Salleh ni buzz aku memalui yahoo massanger dan send video klipnya.

Sebelum ni aku banyangkan jugak macam manalah jadinya video ni bila dah siap.Selalunya kalau penyanyi baru,video klipnya faham faham jelah,dengan bajed kurang dan persiapan ala kadar,mesti akan menjadi bahan gelak ketawa,tapi tarkejut jugak aku dengan video ni.Seolah macam muzik video seorang penyanyi yang memang sudah lama bertapak dan terkenal.Dan tengok sekali lagi ia seperti muzik video Celine Dion "Its All Coming Back To Me Now" hehehehe,boyfriend slam pintu dan pecut laju dengan motor dan mati katak kemalangan.(Jangan marah Janice :D) Dengan bujed yang tidak sebegitu banyak,aku kagum dengan kekretifan pengarah serta ahli produksi menyiapkannya.

Apa pun aku bangga sekali dapat kepercayaan oleh penyanyi dan produksi ni dan memberi aku ruang untuk terlibat dan barlakon dalam muzik video ni,Im honored.

Mari kita kongsi..................